Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Stromfeld Aurélra emlékeztek

Szöveg: Zilahy Tamás |  2011. október 10. 15:52

Katonai tiszteletadással emlékeztek az 1919-es Tanácsköztársaság vezérkari főnökére halálának 84. évfordulóján, október 10-én, hétfőn a Kerepesi úti temetőben, az egykori Munkásmozgalmi Panteonban. „Stromfeld Aurél a hazáját védte, amikor az első világháborút követő katonai összeomlás idején elvállalta a Tanácsköztársaság hadseregének vezetését Elsőrendű katona volt, komoly elméleti ismeretekkel és jelentős háborús tapasztalatokkal” – mondta emlékező beszédében dr. Markó György, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnokának helyettese.

„Stromfeld Aurél kiválóan képzett katona volt, és vezérkari főnökként kiemelkedő szerepe volt a cseh és román csapatok előrenyomulásának megállításában. A Clemenceau-jegyzék elfogadása után lemondott" – emlékeztetett a néhai tábornok katonai jelentőségére a szónok.

Mint életútjának ismertetése során elhangzott: Stromfeld Aurél a Ludovika Akadémia után a bécsi Hadiiskolát is elvégezte. Az első világháborúban több fronton is szolgált – többek között – hadtest vezérkari főnökként is, majd 1918-ban ezredesként lett a Ludovika Akadémia parancsnoka, s 1919 májusától a Magyar Vörös Hadsereg vezérkari főnöke. Jelentős szerepe volt az Északi hadjárat megtervezésében és sikeres végrehajtásában.

Stromfeld Aurél nagy formátumú hadvezér volt, akinek tudása, tehetsége megelőzte korát. Miután ellenezte, hogy az antant követelésére feladják a visszafoglalt területeket, lemondott. A Tanácsköztársaság bukása után, 1920-ban börtönbüntetésre ítélték, ezredesi rendfokozatától megfosztották. Még nem volt 50 esztendős, amikor 1927. október 10-én elhunyt. 1945. május 1-jén, az Ideiglenes Nemzetgyűlés elnöksége vezérezredesé léptette elő. Hamvait a Fiumei úti temető egy eldugott szegletéből 1978-ban helyezték át jelenlegi nyughelyére.

Az ünnepségen a Honvédelmi Minisztérium képviseletében Markó György ezredes és Maruzs Roland őrnagy, a HM Társadalmi Kapcsolatok és Hadisírgondozó Hivatal igazgatóhelyettese koszorúzott. A társadalmi szervezetek nevében Kovács Imre nyugállományú dandártábornok, az MH Budapesti Nyugállományúak Klubjának elnöke, és Péter László nyugállományú ezredes, a Honvédségi Nyugdíjas Klubok Országos Szövetségének elnöke, míg a család nevében
Somfay-Stromfeld László és Somfay-Stromfeld Örs helyezték el az emlékezés virágait a síron.

A megemlékezést a Szózat és a Magyar takarodó hangja zárták.

 Fotó: Tóth László