Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Gumibot, pajzs és füstbomba

Szöveg: Szűcs László |  2007. október 18. 12:12

– Menjetek haza! Menjetek haza! – skandálja a tömeg, miközben az úttorlasz túlsó oldalán felsorakozott békefenntartó katonák ismét néhány métert előrébb araszolnak.

Pajzsokkal védik magukat a feléjük repülő vizespalackoktól, fahusángoktól, fémdaraboktól. Gumibotjukat pedig fenyegetően tartják jobb kezükben…

– Ez a mi földünk, nem tárgyalunk! – mondja a tüntetők szószólója, egy piros baseball sapkás fiatalember, amikor az oszlatásra kijelölt szakasz parancsnoka megpróbálja jobb belátásra bírni felbőszült helyieket. A kísérlet azonban csak olaj a tűzre, a tüntetők egyre hevesebbek, rúgják, puszta kézzel ütik a plexipajzsokat.

– Gáz! – kiálltja el magát a parancsnok, amikor egy füstbomba bukfencezik végig előttük az úton. A katonák egymást biztosítva veszik fel gázálarcaikat, majd egy hirtelen rohammal szétbontják a barikádot és feloszlatják a tömeget.
– A terület tiszta, elhagyhatják a házat! – hallatszik a rádióból, majd néhány másodperc múlva katonai terepjárókból álló konvoj indul el kerékcsikorgatva a közelben álló épület elől.

1595870940
Szentes Gábor őrnagy, századparancsnok elégedett: katonái teljesítették a feladatot. Nem sokkal korábban érkezett a jelzés, hogy a városban kialakult ENSZ-ellenes hangulatban a tüntetők vették körül a helyi megfigyelő csoport (Local Observer Team – LOT) házát. A LOT parancsnoka a magyar század segítségét kérte, ám az evakuálásra kiküldött raj útját is elzárta a tömeg. Ekkor kellett bevetni a tömegoszlatásra is kiképzett szakaszt.
Persze a Magyar Honvédség EUFOR Századának misszió előtti felkészítést záró, két napos, október 17–18-án végrehajtott gyakorlatán nem csak ez volt az egyetlen feladat.

A tatai MH 25. Klapka György Lövészdandár lövészzászlóaljánál szolgáló katonákra épülő kontingens gyakorlatilag negyvennyolc órán keresztül folyamatosan dolgozott. Egyik feladat érte a másikat, a dandár vezetése igyekezett számukra minden egyes, a műveleti területen előforduló helyzetet szimulálni.
AZ EUFOR század második váltásának felkészítése még augusztus 21-én kezdődött – tudjuk meg Szentes őrnagytól, aki egyébként a dandár készenlét fenntartását és fokozását biztosító részlegének vezetője. Az elmúlt két hónapban 157-en készültek a misszióra, ám közülük csak 145-en utazhatnak majd ki december 5-e és 16-a között, több váltásban Szarajevóba.
A kontingens tagjai egyébként átlagosan 2-3 missziót megjárt, jól felkészített katonák, akik számára leginkább a már eddig is tudott ismeretek felújítását jelentette a missziós felkészítés. Maga a parancsnok is járt már külszolgálatban: 2002-ben, Pristinában volt összekötő tiszt.

Pillanatnyilag hódmezővásárhelyi katonákból álló magyar század tevékenykedik Szarajevóban, egy spanyol vezetésű műveleti zászlóalj irányítása alatt. A magyarok feladatai közül kiemelkedik a tömegkezelés, valamint szükség esetén az úgynevezett LOT-házakban lakó ENSZ alkalmazottak evakuálásának biztosítsa. Az EUFOR emellett a koszovói KFOR-erők harcászati tartaléka is.