Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Gyakorlati tapasztalatok az afganisztáni felkészüléshez

Szöveg: Palotás Levente hdgy. |  2009. november 7. 8:25

Hat fős magyar delegáció tett látogatást a Műveleti Tanácsadó és Összekötő Csoportnál (OMLT), Khylaghay bázison. A magyar vezetésű amerikai-magyar közös mentor csapat az őket váltó következő kontingens tervezett vezetői állományát és az MH Összhaderőnemi Parancsnokságtól Szász Márton alezredest látta vendégül.

A több napos program kapcsán Szász alezredes elmondta, hogy az afganisztáni műveleti terület szemrevételezése az OMLT harmadik váltásának felkészülésében kiemelt feladat. A felkészítés már javában zajlik, az amerikaiak már korábban megérkeztek Magyarországra és megkezdték a közös munkát az MH 25. Klapka György Lövészdandár katonáival.
Jelenleg a kiképzés első fázisa folyik, amely során a katonák minden olyan képességet megszereznek, ami a külszolgálathoz elengedhetetlen, valamint remek lehetőség a csapat összekovácsolására is.
A leendő vezető állomány aktuális látogatásának alapvető célja azon szükséges információk beszerzése, amely segíti őket a további munkában, a felkészítés második szakaszának eredményes teljesítésében. 

1595893223
 

A következő kiképzési ciklus már Németországban, a NATO hohenfels-i bázisán lesz, ahol minden Afganisztánba készülő mentorcsoport megfordul, mielőtt megkezdi az éles feladat végrehajtást a műveleti területen.
A delegáció tagjainak lehetőségük volt személyes tapasztalatokat szerezniük az elhelyezési és munkakörülményekről. Az OMLT magyar, illetve amerikai katonái mellett találkoztak az általuk mentorált afgán zászlóalj parancsnoki állományával is.
A mentorok elmondták, hogy milyen kulturális és nyelvi különbségekből adódó kihívásokkal és nehézségekkel kell megküzdeniük a napi munka során, illetve a hazai kiképzési módszerektől eltérően, itt hogyan kell az afgán katonákat oktatni.
A látogatás rendkívül hasznos volt, a szemrevételező csoport olyan gyakorlati tudással gazdagodott, amely nagy segítséget fog nyújtani a felkészülés következő fázisában. Hazaérkezésüket követően megosztják tapasztalataikat a felkészülő mentorcsoport valamennyi tagjával és beépítik az új ismereteket a felkészítés további folyamatába.

1595893223
 

Fotó: Szász Márton alezredes