Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Gyártósoron a cseh légierő új harci helikoptere

Szöveg: honvedele.hu / jetfly.hu |  2022. március 17. 19:37

A legfrissebb hírek szerint az amerikai Bell Textron megkezdte az első AH-1Z Viper harci helikopter gyártását a cseh légierő számára.

bell-2

A forgószárnyast a cég Amarillo-ban (Texas államban) lévő összeszerelő központjában építik. A Bell Textron tavaly júliusban megkezdte az UH-1Y Venom többfeladató szállító helikopterek gyártását is Csehország számára, így a cseh légierő lesz az UH-1Y első nemzetközi üzemeltetője.

A katonai helikopterek beszerzése a Külföldi Katonai Eladások (Foreign Military Sales - FMS) program részeként zajlik. Csehország – helikopteres flottája megújítására - négy AH-1Z és nyolc UH-1Y katonai helikoptert vásárolt.

uh-1y

Már zajlik az UH-1Y többfeladatú szállító helikopter gyártása is (Fotó: Bell Textron)

A Bell H-1 program igazgatója és alelnöke, Mike Deslatte elmondta: „a cégünk megérti, mit jelent sikeres nemzetközi programot végrehajtani. Megértjük annak fontosságát, hogy a H-1 repülőgépek páratlan képességeit biztosítsuk ügyfeleinknek. A Bell továbbra is arra összpontosít, hogy kivételes harci helikoptereket gyártson, és modern képességeket biztosítson a cseh légierő számára.

Emellett a Bell Csehország számára is fejleszt egy repülésoktató berendezést. Az első AH-1Z helikopter Csehországba való szállítása 2023-ban várható, a flotta a tervek szerint 2024-ben lesz teljes.

A H-1 program célja 217 darab AH-1Z és 168 darab UH-1Y gyártása a US Marines Corps (USMC) és a külföldi megrendelők számára. Az amerika tengerészgyalogság és Csehország mellett Bahrein is rendelt az AH-1Z típusból. Az AH-1Z és az UH-1Y alkotóelemei 85%-ban megegyeznek, ami nagy előnyt jelent az üzemeltetők számára.

Információk szerint a cseh Mi-24-eseket 2023-ban nyugdíjazzák.

Forrás: jetfly.hu