Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Bármit kérhet tőlem, kivéve időt!”

„Vous pouvez me demander tout ce que vous voulez, sauf pour le temps.” (Napoléon Bonaparte)

Szöveg: MHP | Fotó: Dömsödi Richárd |  2022. március 17. 20:10

Elérkezett az éves összegzés, az értékelés és a feladatszabás ideje a Magyar Honvédség számára. A Magyar Honvédség parancsnoka, dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy március 17-én, csütörtökön évértékelő és feladatszabó értekezletet tartott a székesfehérvári Alba Regia laktanya rendezvénytermében. Az eseményen dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter mellett dr. Vidoven Árpád, a Honvédelmi Minisztérium közigazgatási államtitkára, valamint dr. Béres János altábornagy, a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat főigazgatója is részt vett.

Levezető elnökként Bozó Tibor vezérőrnagy, a Magyar Honvédség Parancsnoksága törzsfőnöke nyitotta meg a rendezvény, majd átadta a szót dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagynak.

_CSL5753

„Nézzük a lényeget! Kellő odafigyeléssel tekintenünk most Kelet felé. Katonailag felkészültünk és kihozzuk magunkból a maximumot. A magyar emberek bízhatnak a katonáinkban, számíthatnak a szakértelmünkre. Ez nem a pihenés ideje” – indította értékelését és feladatszabását a Magyar Honvédség parancsnoka. Beszédében úgy fogalmazott: „Minden területen helyt kell állnunk továbbra is, legyen az világjárvány, vagy a szomszéd országban dúló háború által kialakult helyzet.”

A Magyar Honvédség parancsnoka kiemelte, hogy az elmúlt egy év alatt a honvédség társadalmi elismerése folyamatosan növekedett, hiszen mind a tömeges bevándorlás okozta feladatokban, mind a járványhelyzetben is helyt álltak a katonák. A társadalom látta, hogy lehet a katonákra számítani, büszkék lehetünk rájuk, a teljesítményükre.

_CSL5783

2022 legfontosabb kihívása a meghatározott feladatok precíz végrehajtása: humanitárius segítségnyújtás az orosz-ukrán válság elszenvedőinek, a stabil határvédelem fenntartása Magyarország déli szakaszán, valamint a rugalmas reagálás a váratlan eseményekre.

A második legfontosabb feladatkör a kiképzések folytatása és fejlesztése, mind az alapkiképzés, mind az Önkéntes Katonai Szolgálat, vagy az Önkéntes Területvédelmi Tartalékos rendszer esetében. A folyamatosan fejlesztett kiképzési rendszer és annak pontos végrehajtása az új hadtechnikai eszközök hadrendbe állítása miatt kiemelt fontosságú. „Akkor tudjuk mesterien használni az új technikát, ha az állomány megfelelő szakkiképzésben részesül. Eddig ötösre vizsgáztak a katonáink, de tudnunk kell még jobban használni az új eszközöket” -emelte ki dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy.

A harmadik legfontosabb feladat 2022-re a megkezdett haderőfejlesztés folytatása. A cél a katonák feladatvégrehajtásához szükséges eszközök beérkezése. A parancsnok hangsúlyozta: a műveletek és a feladatok végrehajtása során néha „dobozon kívül” kell gondolkodni és új megoldásokat találni. A proaktivitás elvárt minden szinten. Az „úgy szoktuk” hozzáállás már nem a legcélravezetőbb. Emiatt a fejlesztés nem csak az eszközök fejlesztésében, hanem humánerő tekintetében is folytatódik: „Egész Magyarországnak segít a honvédségi utánpótlás érdekében létrehozott kadétrendszer. Ennek megújítása alapvető a haza védelmének folyamatos biztosításához”- mondta a Magyar Honvédség parancsnoka.

_CSL5822

A parancsnok az idei feladatszabásban hangsúlyozta a honvédség optimális működéséhez szükséges szervezeti átalakítást, valamint az adminisztráció racionalizálását, amelyhez – mint mondta - szabályzók, törvények átalakítása szükséges.

Dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy a tavalyi év összegzése és értékelése után megköszönte a parancsnokoknak az elmúlt évi munkát, és kérte az ez évre megszabott feladatok feszes végrehajtását. Beszéde végén köszönetet mondott a honvédelmi miniszternek, valamint a társzervek vezetőinek a támogatásért.

_CSL5813

Dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter hozzászólásában úgy fogalmazott: „Nemcsak tudomásul veszem, hanem jóváhagyom a Magyar Honvédség parancsnoka által elmondottakat. Katonáink elkötelezettek és elszántak.” A tárcavezető hangsúlyozta: a határozott és fegyelmezett eljárásrend az alapja mindennek. Fel kell készülni minden helyzetre, hiszen a biztonság alapja a precíz tervezés. „Tudunk többet, tudunk jobbat, tudunk tökéletesebbet! Saját magunkkal és a teljes állománnyal szemben is magas elvárásokat kell támasztani. Nincs rutinfeladat! Mindenki a maga területén végezze a feladatát a legjobb tudása szerint. Az adott szakterület legjobb ismerőjeként vegyék észre a hibákat a lehetőségeket, majd körültekintően járjanak el” – fogalmazott a miniszter.

Dr. Benkő Tibor köszönetet mondott az elvégzett munkáért, sikereket, eredményeket és kitartást kívánt a Magyar Honvédség teljes állományának, végezetül azt kérte, hogy mindenki a legjobb tudása, felkészültsége és lelkiismerete alapján tegyen meg mindent a magyar emberek biztonságának megőrzéséért.