Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ha élesben is jön a veszélyhelyzet…

Szöveg: Demény Andrea hdgy. |  2009. október 13. 15:20

A Tata Székhelyű Helyi Védelmi Bizottság és a tatai Polgári Védelmi Iroda Veszélyhelyzet-kezelési gyakorlatot tartott, melyben a Magyar Honvédség 25. Klapka György Lövészdandár kijelölt állománya is szerepet kapott. A gyakorlat célja, hogy bemutassa egy kialakult vészhelyzet kezelését, életmentést, tűzoltást, a kárhely felszámolásának rendjét.

A mentési munkálatokban a honvédség, tűzoltóság, rendőrség, mentőszolgálat, katasztrófavédelmi és közterület felügyeleti szervek vesznek részt, hogy demonstrálják a kijelölt állomány felkészültségét, alkalmazhatóságát, és érzékeltessék a vészhelyzet felszámolásának komplexitását.

A feltételezés szerint 2009. október 13-án reggel 09.30-kor bejelentés érkezik Hivatásos Önkormányzati Tűzoltóság Tatabánya ügyeletére, hogy Tatán a Május 1. út és a Bláthy Ottó út kereszteződésénél egy helikopter kényszerleszállást kísérelt meg, melynek során kis magasságból a földhöz csapódott és súlyosan megrongálódott. A kényszerleszállás következtében összeütközött egy arra közlekedő személygépkocsival és egy veszélyes anyagot szállító tehergépjárművel. A személygépkocsi kigyulladt, a két jármű vezetője megsérült, veszélyes anyag jutott a környezetbe közvetlenül veszélyeztetve ezzel a környező lakótelep lakóit.

1595892343
 

A szimulált helyzetben a tatai alakulat katonái lezárták az érintett területet, kialakították a mentési teret, és forgalomeltereléssel biztosították a katasztrófavédelem és a mentők számára az akadálytalan áthaladást. A feltételezés alapján a nagyszámú sérült szakszerű ellátása érdekében kirendelésre került egy honvédségi mentő, melynek háromfős személyzete vett részt a mentési gyakorlaton. Horváth Renáta hadnagy, az Egészségügyi Központ, gyógyító részleg, részlegvezetője és kis csapata gyors, hozzáértő mozdulatokkal látta el a tűzoltóság emberei által kimentett sérülteket.

A mentőszolgálat és a katonai egészségügyi személyzet külön-külön, és közös munkában is zökkenőmentesen, probléma nélkül egymást segítve végezte feladatát.
De ez nem is meglepő, hiszen Horváth Renáta hadnagy korábban mentőtisztként dolgozott, Bolla Renáta szakaszvezető pedig már két Vészhelyzet-kezelési gyakorlaton van túl. Tapasztalatait az Eufor misszióban szerezte, hasonló kaliberű gyakorlaton, ahol más nemzetekkel együttműködve kezelték az imitált vészhelyzetet.
A gyakorlat igazán jól sikerült, hiszen a résztvevő szervek és szervezetek egymással karöltve, szakirányuknak és tudásuknak megfelelően látták el a tervben meghatározott feladatokat, és nem kis nyilvánosság előtt bizonyíthatták, hogy ezek a szolgálatok hivatásukat nagy felkészültséggel és szakmai színvonallal látják el.

1595892343