Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Előrelépés az új START-szerződés ügyében

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. október 13. 14:16

Hillary Clinton amerikai és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter keddi moszkvai tárgyalásán sikerült előrelépést elérni a hadászati támadó fegyverek csökkentéséről szóló új szerződés kérdéseiben – derült ki Lavrov szavaiból a megbeszélést követő sajtóértekezleten.

Lavrov lényeginek nevezte az előrelépést, azzal, hogy még maradtak nyitott kérdések, amelyek további egyeztetést igényelnek. Hangsúlyozta azonban, hogy mindkét fél mindent elkövet annak érdekében, hogy a szerződést év végéig alá tudják írni. Kijelentette: a keddi tárgyalás megmutatta, hogy mindkét fél törekszik a stratégiai párbeszéd folytatására a kölcsönös tisztelet, a bizalomerősítés és a másik érdekeinek kölcsönös figyelembevétele alapján.

A két állam a december 5-én lejáró START-1 helyébe lépő új szerződést év végéig szándékozik aláírni.

A globális rakétapajzs kérdéséről Clinton kijelentette: ezt a két ország közös ügyeként kell kezelni, és az Egyesült Államok érdekelt e kérdésben az Oroszországgal való együttműködésben, egyebek között az elsősorban Iránból kiinduló fenyegetés mértékének közös értékelésében. Hozzátette: Oroszország és az Egyesült Államok meglehetősen hatékonyan működik együtt a hatos közvetítő csoport – a BT állandó tagállamai és Németország – keretében. Azt szeretnék elérni, hogy Irán együttműködjön, bebizonyítsa, hogy csakis az atomenergia békés felhasználására törekszik. Clinton konstruktívnak nevezte Irán és a hatok képviselőinek Genfben, október 1-jén tartott konzultációját.

1595892342
 

Lavrov a rakétapajzs kérdéskörével kapcsolatban kifejtette: abban maradtak, hogy folytatják a konzultációkat, s reméli, hogy meg tudnak állapodni a további munka olyan rendjéről, amely lehetővé teszi az orosz, az amerikai, az európai és más érdekelt államok erőfeszítéseinek egyesítését. Hangsúlyozta: Moszkva még további tájékoztatást vár az elvetett csehországi és lengyelországi telepítés helyére lépő amerikai tervekről, s a konzultációk már intenzíven folynak.

Rámutatott: a két ország egyetért abban, hogy Iránnak joga van az atomenergia békés felhasználásához, de nincs joga nukleáris fegyverekhez. Hozzátette: Moszkva úgy ítéli meg, hogy a jelen időpontban az október 1-jén elért megállapodások teljesítésére és a tárgyalási folyamat támogatására kell helyezni a hangsúlyt. Kijelentette, hogy egyelőre Moszkva kontraproduktívnak tekinti az Irán elleni esetleges szankciókat.

Lavrov azt is elmondta: egyeztették a megbeszélésen a Barack Obama amerikai elnök nyári moszkvai látogatásakor alakított úgynevezett elnöki bizottság és annak 16 munkacsoportja működési rendjét.

Clinton kijelentette: Washington nem osztja Oroszország Grúziát illető nézeteit, és nem fogja elismerni független államnak Abháziát és Dél-Oszétiát.

Elmondta, hogy számos kérésben továbbra is nézeteltérés van a két ország között, s az amerikai fél változatlanul kérdéseket fog feltenni a civil társadalom és a nem kormányzati szervek oroszországi helyzetére és a jogállamiságra vonatkozóan, mivel ez is a kétoldalú kapcsolatok kibővítésének és elmélyítésének eszköze.

Hozzátette azonban: “Meg kell érteni, hogy két különböző országról van szó, amelyek eltérő történelmi tapasztalattal és szempontokkal rendelkeznek", és hangsúlyozta, hogy a két ország folytatja az együttműködést mindazon területeken, ahol egyet tudnak érteni.