Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Moszkva szerint Tbiliszi támogatja az al-Kaidát

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. október 13. 13:52

A grúz titkosszolgálat segíti az al-Kaida terrorhálózatot “terroristák kiképzésében és csecsen területre küldésében” – mondta kedden Alekszandr Bortnyikov, a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB, volt KGB) igazgatója a Ria-Novosztyi hírügynökség jelentése szerint.

Bortnyikov, aki egyben az orosz Nemzeti Terroristaellenes Bizottság (NAK) vezetője is, a bizottság ülésén közölte: “A tőlük elkobzott hangfelvételek bizonyítják, hogy a fegyveresek – az al-Kaida embereivel közösen – kapcsolatot létesítettek a grúz titkosszolgálatok képviselőivel, akik részt vettek a terroristák kiképzésében és (csecsen területre való) küldésében".

Bortnyikov szerint a grúz titkosszolgálatok “állandó jelleggel megkísérlik fegyverek, robbanóanyagok és pénz szállítását a dagesztáni kőolaj- és gázvezetékek elleni terrorcselekményekhez".

Január óta az FSZB 19 terrorcselekményt akadályozott meg, és 178 terrorista tevékenységének vetett véget. Közöttük voltak a Junusz-Bek Jevkurov ingusföldi elnök ellen júniusban elkövetett merénylet fő szervezői is, az ingusföldi Dzsamaat vezetői, akiket tűzharcban megsemmisítettek – közölte az FSZB igazgatója.

Bortnyikov közölte: a “banditák" egyre több öngyilkos merénylőt alkalmaznak a rendvédelmi szervek elleni támadáshoz. Szeptemberben 5 öngyilkos merénylő tevékenységét akadályozták meg. Egyikük, akit Moszkvában vettek őrizetbe, a város napja alkalmából tartott ünnepségeken akart terrorcselekményt elkövetni.

Címkékkiképzés