Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Haderőfejlesztés: Légvédelmi Rakéta Műveleti Központ Győrben

Szöveg: Sályi Gergő főtörzsőrmester | Fotó: MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred |  2021. augusztus 13. 15:02

Megérkezett az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezredhez a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretében beszerzett Légvédelmi Rakéta Műveleti Központ telepített változata, melynek helyszíni átvételi eljárása (Site Acceptance Test – SAT) augusztus 9. és 13. között zajlott a győri laktanyában.

SAMOC_kapott (7)

A Légvédelmi Rakéta Műveleti Központ (Surface-to-Air Missile Operations Centre, SAMOC) egy olyan számítógép és hálózat alapú légvédelmi rakéta vezetési rendszer, amely képes megvalósítani mind a nemzeti, mind pedig a szövetségi rendszerben az alárendelt légvédelmi rakétaerők stratégiai és műveleti szintű integrációját, harc- és tűzvezetését.

A SAMOC-nak telepített (Office Configuration) és mobil komponense (Shelter Configuration) is van. A telepített változat egy statikus kiépítésű vezetési pont, amely teljes műveleti funkcionalitása mellett kiképzési feladatok végrehajtására, kiértékelésére és szimulációra is alkalmas. A másik fő szegmens a konténerbe telepített változat, amely szállítható és megfelelő kommunikációs csatornákon keresztül akár ezer kilométert meghaladó távolságból is képes kapcsolódni mind a telepített SAMOC-elemhez, mind az elöljáró vezetési ponthoz. Funkcionális megközelítésből elmondható, hogy a munkahelyek rugalmas konfigurációs lehetőségei biztosítják mind a nem valós idejű harcvezetés, mind pedig a valós idejű tűzvezetés funkciók hatékony gyakorlását. A telepített és mobil változat együttes alkalmazása és egy rendszerbe kapcsolása biztosítja a SAMOC rendszer képességeinek maximális kihasználását.

SAMOC_kapott (6)

A rendszert gyártó német Airbus Defence & Space júniusban szállította le a Légvédelmi Rakéta Műveleti Központ telepített konfigurációjának hardver elemeit, melyek telepítése, tesztelése és átvételi eljárása augusztus közepéig tart. A most záródó héten a telepített eszközök helyszíni átvételi eljárása zajlott, amely során a Magyar Honvédség szakemberei ellenőrizték a szerződésben rögzítettek teljesülését. A folyamat eredményességéről augusztus 12-én személyesen győződött meg a munkálatok helyszínén - Maróth Gáspár védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos megbízásából - a projektet felügyelő Tömböl László nyugállományú mérnök vezérezredes, valamint Könczöl Ferenc ezredes, a győri alakulat parancsnoka.

SAMOC_kapott (1)

A tizennégy tagú átvételi bizottság a héten ellenőrizte a beépített számítástechnikai eszközök, hardverek mennyiségét, illetve valamennyi leszállított termék vonatkozásában vizsgálta a megfelelőségi és minőségbiztosítási igazolásokat, valamint az eszközökhöz biztosított egyéb dokumentációt. Megtörtént az informatikai berendezések funkcionális tesztje és a rendszer kulcsfontosságú elemét képező SAMOC szoftver ellenőrzése is.

A Légvédelmi Rakéta Műveleti Központ használatba vételéig vezető úton a következő lépés az üzemeltető és kezelő állomány szoftveres felkészítése lesz.