Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hadgyakorlat két amerikai repülőgép-hordozó részvételével

Szöveg: Háború Művészete |  2009. szeptember 3. 10:43

Augusztus utolsó napjaiban vette kezdetét a Csendes-óceán nyugati részén egy hadgyakorlat, melynek különlegessége, hogy két amerikai repülőgép-hordozó vesz részt rajta.

A gyakorlat fő célja a USS George Washington (CVN 73) fedélzetén állomásozó CVW-5, valamint a USS Nimitzen (CVN 68) szolgálatot teljesítő CVW-11 repülőezred munkájának, feladatainak összehangolása. Az amerikai haditengerészet egyik illetékese kifejtette, hogy kevés az olyan alkalom, amikor két repülőgép-hordozó közösen tud gyakorlatozni, de idén a USS George Washington küldetéseinek időpontjait úgy alakították ki, hogy lehetőség nyíljon a USS Nimitz hordozóval közösen végrehajtott hadgyakorlatra.

A CVW-5 repülőezred parancsnoka elmondta, hogy az elkövetkezendő napokban nagy hangsúlyt fektetnek majd többek között a levegő-föld és a levegő-levegő gyakorlatokra.

A USS Nimitz tengerészeinek, valamint a fedélzetén állomásozó CVW-11 repülőezrednek pedig kiváló felkészülést jelent ez a jövőbeni küldetésekre (például Operation Enduring Freedom). A nukleáris meghajtású USS George Washington június 10-én hagyta el a Japánban található Yokosuka haditengerészeti támaszpontot, ahová még 2008-ban érkezett meg ünnepélyes keretek között, hogy átvegye a korábban itt állomásozó – azóta már nyugdíjba vonuló – USS Kitty Hawk feladatkörét.

1595890848
 

USS Nimitz

1595890848
 

USS George Washington