Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Számítógépet vettek, orvosi rendelőt újítottak fel

Szöveg: Szűcs László |  2009. szeptember 3. 12:22

Fél éves külszolgálatuk leteltével, ünnepélyes keretek között fogadták vissza a koszovói Pec-ből visszatérő MH KFOR Zászlóalj állományát szeptember 3-án a hódmezővásárhelyi Zrínyi Miklós Laktanyában. A hadműveleti területről visszatérő katonák mindannyian megkapták a Békefenntartásért Szolgálati Jelet.

Több mint háromszáz katona sorakozott fel csütörtökön a hódmezővásárhelyi Zrínyi Miklós Laktanyában, a debreceni MH 5. Bocskai István Lövészdandár egyik helyőrségében. A katonák, az MH KFOR Zászlóalj tagjai a közelmúltban tértek haza a koszovói Pec-ből, ahol fél évet szolgáltak.

A visszafogadó ünnepség – amelyen részt vett Palásti Ferenc dandártábornok, a Köztársasági Elnöki Hivatal Katonai Főosztályának vezetője is – elismerések és kitüntetések átadásával kezdődött, majd dr. Böröndi Gábor dandártábornok, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnoka mondott ünnepi beszédet. Kiemelte: a Magyar Honvédség 1999. óta van jelen Koszovóban. A hódmezővásárhelyi katonák már a legelső magyar KFOR misszióban is teljesítettek szolgálatot. Az azóta eltelt idő alatt a magyar és természetesen a vásárhelyi katonák is bebizonyították rátermettségüket, és az elmúlt fél év alatt is derekasan helytálltak.

Böröndi dandártábornok hozzátette: a koszovói Pec-ben 2009. márciusában kezdte meg műveleti feladatait 310 katonával az MH KFOR Zászlóalj, amelynek két műveleti százada a szlovén vezetésű Task Force Sokol zászlóalj alárendeltségébe tartozott. A hat hónapig tartó békefenntartói munka után augusztus 24-én adták át feladataikat az őket váltó kontingensnek.

Böröndi Gábor dandártábornok szerint a magyarok feladata igen összetett volt. A katonák elsősorban standard békefenntartó feladatokat láttak el a nyugat-koszovói városban és környékén. Járőrtevékenységet folytattak, biztosították a katonai jelenlétet, megfigyelő pontokat telepítettek, VIP-személyeket kísértek, kiemelt fontosságú objektumok védelmét hajtották végre. Mindemellett a misszió ideje alatt kiemelt feladatként jelentkezett civil-katonai projektek kidolgozása és végrehajtása is. Ez utóbbi feladatot a Pec-ben és a környező településeken lakó albán és szerb lakosokkal együttműködve hajtották végre.

– A magyar katonák utat építettek, iskolákat újítottak fel, sportszereket, számítástechnikai eszközöket adományoztak egy

olyan iskolának, ahol a gépek tárolására szolgáló helyiségben korábban még áram sem volt. Egy olyan falunak adományoztak mezőgazdasági gépet, ahol a föld művelése addig egy elavult ekével történt. Közintézményeket támogattak, orvosi rendelőt újítottak fel és tettek használhatóvá, rászorulókat segítettek meg, nemzetiségi hovatartozástól függetlenül. Télen tűzifával, nyáron nyári ruhával segítettek. És ne feledkezzünk meg arról a gyűjtésről sem, amit a CIMIC-csoport kezdeményezett a gyermeknap alkalmából a koszovói gyerekek támogatására – mondta Böröndi tábornok, hozzátéve: a magyar katonák tevékenysége nagy mértékben hozzájárult Koszovó fejlődéséhez.

A beszédet követően Nagy Jenő őrnagy, az MH KFOR Zászlóalj parancsnoka ünnepélyes keretek között adta vissza a kontingens alakulatzászlaját Böröndi Gábor dandártábornoknak. A missziót megjárt katonák ezután valamennyien átvehették a külszolgálatért járó Békefenntartásért Szolgálati Jelet. A kitüntetéseket Palásti Ferenc dandártábornok, Böröndi Gábor dandártábornok és Farkas Imre ezredes, a debreceni dandár parancsnokhelyettese, hódmezővásárhelyi helyőrségparancsnok adták át.

Az ünnepség után, újságírói kérdésre válaszolva a debreceni dandár parancsnoka elmondta: azért Hódmezővásárhelyen rendezték meg a visszafogadó ünnepséget, mert a KFOR zászlóalj katonáinak jelentős része a dandár 5/62-es lövészzászlóaljánál szolgál. A magyar katonák munkájával egyébként nemcsak a magyar elöljárók, hanem a KFOR parancsnokai is meg voltak elégedve az elmúlt fél évben.

 

 

 

 

 

 

 

 

Fotó: Szűcs László