Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hadgyakorlatot kezdett az észak-koreai tüzérség

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2010. január 28. 8:21

Az észak-koreai tüzérség csütörtökön ismét tüzet nyitott a Sárga-tenger egyik körzetében, amelynek hovatartozásáról évtizedek óta vita dúl a két Korea között – jelentette a Yonhap szöuli hírügynökség. A Yonhap azt közölte, hogy több gránát egy dél-koreai igazgatás alatt álló sziget közelében csapódott be a tengerbe, bár a hírek szerint még a határ északi oldalán.

A dél-koreai hadsereg illetékesei egyelőre nem akartak érdemben nyilatkozni: mint mondták, ellenőrzik a híreket.

Észak-Korea kedden két hajózástilalmi övezetet jelölt ki Dél-Koreával közös, vitatott nyugati tengeri határvidékén, s szerdán tüzérségi hadgyakorlatot kezdett itt. Ezen a napon mintegy száz gránátot lőtt ki, amire a dél-koreaiak figyelmeztető lövésekkel reagáltak. Az amerikai külügyi szóvivő az északi akciót provokációnak minősítette.

A két Korea között állandó feszültség forrása a vitatott tengeri határ, amelyet az ENSZ-parancsnokság jelölt ki az 1950-1953-as koreai háború végén. A kommunista ország nem ismeri el a háború után megállapított határt, azt állítja, hogy az ENSZ önkényesen jelölte ki azt. Phenjan szerint a határnak délebbre kellene húzódnia, s a vita 1999-ben és 2002-ben véres tengeri összecsapásokhoz vezetett.

A két ország papíron még mindig hadiállapotban áll egymással, mert a háború csak fegyverszünettel és nem békeszerződéssel ért véget.