Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hadi tortúra és váltófutás a Simonyi-napokon

Szöveg: honvedelem.hu |  2008. június 2. 14:57

Idén immár tizedik alkalommal rendezték meg Debrecenben a Simonyi-napokat május 30-a és június 1-je között.

Simonyi József gyermekfejjel állt huszárnak, katonaéletének kezdete egybeesett az utolsó török háború kitörésével, és néhány hónapos kiképzés után azonnal a hadszíntérre vezényelték. Az 1788-89. évi török, majd a francia forradalom, végül a napóleoni háborúk idején bámulatos vitézségével tiszti kinevezést, majd bárói címert nyert és ezredesi rangot ért el. 1802 tavaszán a Mária Terézia Rend lovagkeresztjét nyerte el.

A rendezvénysorozat május 30-án vette kezdetét a Nagyváradi várban, ahol váltófutás indult Debrecenig. A váltófutásban képviseltették magukat az MH 5. Bocskai István Lövészdandár futói is. A katonák hagyományosan minden évben végigfutják ezt a távot, ezzel is emlékezve a katonahagyományokra.

A rendezvény második napján a „Hadi tortúra" elnevezésű játékban mérhették össze erejüket és kitartásukat a környék középiskolásai, valamint az általános iskolák 7-8. osztályosai.
A verseny fő célkitűzése az volt, hogy a gyerekek a fizikai állóképesség növelésén, az ügyesség és a találékonyság fejlesztésén túl, ízelítőt kapjanak a katonai kiképzés alapjaiból.

A versenyt az 5/24. Bornemissza Gergely felderítő-zászlóalj szervezte meg, s a gyerekeknek a következő akadályelemeket kellett leküzdeniük: kézigránát célba dobás, célba dobás tőrrel, sebesült szállítás, kúszófolyosó leküzdése, sérült jármű tolása és terület leküzdése kötéllel.

1595877022

Az utolsó napon térzenével ébresztette a város lakosait a helyőrségi katonazenekar, majd katonai tiszteletadás mellett a város, a honvédség, a rendőrség és civil szervezetek képviselői helyezték el a megemlékezés virágait Simonyi József emléktábláján.
A hagyományos ünnepségsorozat részeként sor került még rajzkiállításra, szellemi totóra, rendhagyó történelemórára, valamint kispályás labdarúgó tornára, amit gyermekek részére szervezett a DVSC utánpótlás szakosztálya.

További képek:

1595877022
1595877022
1595877022