Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hadisírokat gondoznak a kaposvári katonák

Szöveg: Kátai Róbert százados |  2011. szeptember 11. 14:13

A kaposvári Hősök temetőjében végeznek egy héten át karbantartási munkálatokat a MH 64. Boconádi Szabó József Logisztikai Ezred katonái. A hősi sírok körül zajló munkálatokat az ezred a Somogy Temetkezési Kft-vel közösen szervezte.

Az alakulat és a temetők üzemeltetését végző cég között két évvel ezelőtt született együttműködési megállapodás, amelynek értelmében a katonák évente legalább egy alkalommal segítenek a hősi sírok és emlékművek gondozásában.
A szeptember első hetére tervezett munkálatokat közös helyszínbejárás előzte meg, ahol az ezred parancsnokhelyettese, Gavlik Péter mérnök alezredes és a Somogy Temetkezési Kft. ügyvezető igazgatója, Puskás Béla egyeztek meg az elvégzendő feladatokról. A katonák vállalták, hogy kitisztítják a sírok környezetét, füvet nyírnak, ágakat vágnak és festenek. A temetkezési vállalat munkatársai pedig az eltört sírkövek helyreállítását végzik.

A Hősök temetőjében több, mint 1600 hősi sír található, főként az I. világháború idejéről, de nyugszanak itt a II. világháborúban elesett katonák is. A sírkert érdekessége, hogy nem parcellánként elkülönülve lettek eltemetve a különféle nemzetek fiai, hanem nemzetiségtől függetlenül egymás mellett fekszenek, elhalálozásuk sorrendjében. Az ezred a két éve megkezdett feladatot a jövőben is folytatni kívánja, lehetőség szerint bevonva abba a város civil lakosságát, különös hangsúllyal a diákságot. A hadisírgondozás ugyanis össznemzeti ügy, amelyért közösen felelős civil és katona egyaránt. Alig van ma Magyarországon olyan család, amely ne szenvedett volna el veszteségeket a két világháború során. Ezért is fontos, hogy a nemzet ápolja hagyományait, mert múlt nélkül nem létezhet sem jelen, sem jövő.

1595924418