Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Haditechnikai megállapodást ír alá Moszkvában Chávez

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. október 15. 10:10

Számtalan megállapodást, köztük a stratégiai együttműködés alapjait megvető, középtávú akciótervet és a nukleáris technológiák átadásáról szóló egyezményt ír alá Hugo Chávez venezuelai elnök orosz vendéglátóival. Chávez csütörtökön érkezett kétnapos hivatalos látogatásra Moszkvába, 2001 óta immár a kilencedik alkalommal.

Dmitrij Medvegyev elnökkel már csütörtök este találkozik kötetlen jellegű vacsora keretében, míg a hivatalos tárgyalásokat pénteken tartják a Kremlben. Vlagyimir Putyin kormányfő péntek este fogadja Chávezt.

A látogatás első számú célja a 2014-ig szóló akcióterv aláírása. A dokumentum kiterjed a külpolitikai és gazdasági együttműködésre, kezdve a földgáz- és kőolajszektortól, az atomenergián, a távközlésen, a mezőgazdaságon, a halászaton, a közlekedésen, az oktatáson, az egészségügyön, az idegenforgalmon és a sporton keresztül a kultúráig, valamint a természeti katasztrófák esetén nyújtandó kölcsönös segítségnyújtásra.

A tárgyalásokon a haditechnikai együttműködésen és megállapodásokon kívül terítékre kerül az atomenergetika kérdése is. Venezuela atomerőművet akar építeni, és ehhez orosz szakemberek segítségét várja. Chávez azonban sietett leszögezni, hogy nem célja nukleáris fegyverre szert tenni, de fejleszteni akarja a békés célú atomenergia-ipart.

Az Egyesült Államok „fekete báránya", Chávez csütörtökön felszólalt egy latin-amerikai történelemmel foglalkozó moszkvai konferencián. Azt fejtegette, hogy „az átkozott jenkik birodalma nemcsak Latin-Amerikában, hanem az egész világban a legdurvább módon ártja bele magát belügyekbe". Az „agresszív washingtoni politika részének" nevezte azokat az amerikai vádakat, amelyek szerint Venezuelában léteznek terroristákat kiképző táborok, és kábítószer-kereskedelemmel foglalkozik az állam.

A venezuelai elnök nyolc országot felölő körútján, Moszkva után Fehéroroszországba, Ukrajnába, Iránba, Szíriába, Líbiába, Algériába és Portugáliába látogat el.