Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hadtestparancsnoki látogatás Székesfehérváron

Szöveg: Földházi Enikő őrnagy | Fotó: Harnócz Gyula őrnagy |  2022. április 14. 18:00

Magyarországi programja során Székesfehérvárra is ellátogatott John S. Kolasheski altábornagy, az Amerikai Egyesült Államok Szárazföldi Haderejébe tartozó V. Hadtest parancsnoka április 14-én, csütörtökön.

V. Hadtest pk (2)

A látogatás célja a Székesfehérváron települt Közép-európai Többnemzeti Hadosztály-parancsnokság (Headquarters Multinational Divison Centre, HQ MND-C) és a magyarországi NATO Erőket Integráló Elem (NATO Force Integration Unit, NFIU HUN) vezetőivel való találkozás és koordináció volt.

Siposs Ernő Péter dandártábornok, az HQ MND-C parancsnok-helyettese és Topor István ezredes, az NFIU HUN parancsnoka tájékoztatták Kolasheski altábornagyot a szervezeteiket érintő aktuális kérdésekről.

A hadosztály-parancsnokság részéről a kiemelt témák között szerepelt a közeljövőben várható, a NATO haderő struktúrába történő aktiválás, valamint a kezdeti és teljes műveleti képesség elérésének (Initial and Full Operational Capability) folyamata.

V. Hadtest pk (3)

Noha Kolasheski altábornagy először tett látogatást Székesfehérváron, az HQ MND-C és az V. Hadtest már korábban megkezdte az együttműködést. A katonai szervezet parancsnok-helyettese, Terrence J. McKenrick vezérőrnagy 2021 májusában személyesen tájékozódott Székesfehérváron a többnemzeti katonai szervezetnél.

A parancsnokságok közötti kapcsolatot a vezetői látogatások mellett olyan nemzetközi gyakorlatok is erősítik, amelyeken mind a hadtest, mind pedig a hadosztály-parancsnokság is részt vesz. Az egy évvel ezelőtti látogatás egyik apropóját adó Defender Europe 2021 gyakorlaton felül mindkét szervezet állománya aktívan készül a szlovákiai Lest-ben, májusban megrendezendő Slovak Shield 2022 elnevezésű gyakorlatra.

A delegációt David O. Wiseman ezredes, amerikai védelmi attasé, Filotás István dandártábornok, az MH Modernizációs Intézet parancsnoka és Lőrincz Gábor dandártábornok, az MH 25. Klapka György Lövészdandár parancsnoka is elkísérte.

Kapcsolódó cikkek