Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Magyarországra látogatott az Amerikai Egyesült Államok Hadserege V. hadtestének parancsnoka

Szöveg: a Magyar Honvédség Parancsnoksága | Fotó: Szováthy Kinga |  2022. április 13. 21:00

Garas László vezérőrnagy, a Magyar Honvédség Parancsnokság törzsfőnökének műveleti helyettese április 13-án, a Honvédelmi Minisztérium Balaton utcai objektumában fogadta John S. Kolasheski altábornagyot, az Egyesült Államok V. Hadtestének parancsnokát.

Az_amerikai_5_hadtest_parancsnokanak_latogatasa_20220413_02 copy

A négyszemközti eszmecserét, az amerikai és a magyar delegáció közötti hivatalos plenáris tárgyalás követte, melynek keretében az amerikai fél tájékoztatást kapott a Magyar Honvédség felépítéséről, feladatrendszeréről, a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Programról és annak megvalósítása során elért eredményeinkről, továbbá a Magyar Honvédség megújuló tartalékos rendszeréről. Bemutatásra került a Magyar Honvédségnek az orosz-ukrán konfliktus nyomán megvalósuló nemzetei készenlétnek helyzete, melyben kiemelt szerepet kapott a nemzeti vezetésű, de hamarosan többnemzetivé váló eVA harccsoport teljes műveleti képessége elérését támogató tervek bemutatása. Kolasheski altábornagy nagyra értékelte mind a nemzeti haderőfejlesztésében, mind a szövetség érdekében elért eredményeinket.

Az_amerikai_5_hadtest_parancsnokanak_latogatasa_20220413_03 copy

Garas vezérőrnagy a megbeszélésen hangsúlyozta az ütőképes nemzeti önerő mielőbbi megvalósulásának fontosságát, amely egyben alapfeltétele a regionális és a szövetségi védelmi rendszerekhez való magasszintű hozzájárulásunknak. Kiemelte az amerikai haderővel való kétoldalú kapcsolataink fontosságát, amely a NATO védelmi képességei mellett, további garanciát biztosítanak egy időbeni és hatékony reagáló képesség megteremtéséhez. Nagyra értékelte az Egyesült Államoknak a 2014 óta folytatott, Operation Atlanic Resolve elnevezésű művelete során nyújtott katonai támogatását, amelyet az európai országok, köztünk hazánk biztonsága érdekében is nyújt.

Kolasheski altábornagy tájékoztatta vendéglátóját arról, hogy a 2020. február 11-én reaktivált V. hadtest parancsnokság állományának egy része, rotációs alapon az előretolt vezetési ponton, a lengyelországi Poznanban állomásozik. 2022. március 7-én a parancsnokság főbb elemei az Egyesült Államokból Németországba települtek át, csatlakozva a már Európában lévő előretolt egységhez, hogy további vezetés-irányítási képességet biztosítsanak az Egyesült Államok hadseregének európai erői számára.

Az_amerikai_5_hadtest_parancsnokanak_latogatasa_20220413_07 copy

A parancsnokság feladata az is, hogy erőteljesebb jelenlétet biztosítson Európában, és lehetővé tegye a hadtest számára a jelenlegi készenléti műveletek szinkronizálását, a NATO keleti szárnyának megerősítésére irányuló, folyamatban lévő küldetés támogatását és a többnemzeti gyakorlatok koordinálását az egész kontinensen. A parancsnokság főbb elemeinek Németországba történő telepítése egyfajta válasz az ukrajnai orosz invázióra.

Kolasheski altábornagy befejezésül hangsúlyozta, hogy nemcsak szavakkal segítik Európát, hanem tettekkel is, melynek ékes bizonyítéka az idén ősszel Magyarországon megrendezésre kerülő Brave Warrior gyakorlat közös kiképzéssel, valamint a magyar fél igénye esetén, helikopterekkel, katonai tanácsadókkal, továbbá az interoperabilitást elősegítő, minősített vezetési rendszerekkel történő támogatása.

Az_amerikai_5_hadtest_parancsnokanak_latogatasa_20220413_14 copy

Az amerikai katonai delegáció látogatása 2022. április 14-én, Székesfehérváron folytatódik a Közép-európai Többnemzeti Hadosztály-parancsnokságon (HQ MND-C), valamint a NATO Erőket Integráló Elemnél (NFIU).

Az_amerikai_5_hadtest_parancsnokanak_latogatasa_20220413_15 copy