Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Halott a pakisztáni tálibok vezére?

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2010. február 1. 11:27

Pakisztáni és amerikai illetékeseknek meggyőződésük, hogy meghalt Hakimullah Mehszúd, a Pakisztáni Tálibok Mozgalma (TTP) vezetője, aki kitervelte az afganisztáni CIA-központ ellen decemberben elkövetett öngyilkos merényletet, írta a The New York Times.

Mehszúd tálib vezér állítólag egy pilóta nélküli repülőgép támadásakor kapott halálos sebet. Az értesülést nem tudta megerősíteni a pakisztáni hadsereg, amely tavaly októberben Dél-Vazirisztánban nagyszabású offenzívát indított Mehszúd és hívei ellen – teszi hozzá a The New York Times, amely a vezető múlt heti temetésén állítólag részt vevő szemtanúkra hivatkozik.

A washingtoni kormányzat egy tisztségviselője azt mondta, hogy hírszerzési jelentések szerint Mehszúd 90 százalékos bizonyossággal belehalt a január 14-i támadás okozta sebesüléseibe. Egy amerikai honlap viszont, amely figyelemmel kíséri az északnyugat-pakisztáni törzsi területeken folyó amerikai rakétatámadásokat, más amerikai hírszerzési tisztviselőkre hivatkozva azt közölte, hogy nincs jele Hakimullah Mehszúd halálának.

Amennyiben a halálhír igaz, akkor ez fél éven belül már a második nagy sikerük lenne az amerikaiaknak a pakisztáni tálibokkal szemben: tavaly augusztusban egy amerikai rakéta megölte Hakimullah elődjét, a TTP-t alapító Baitullah Mehszúdot.

A pakisztáni tálibok vasárnap tagadták vezérük – újabb – halálhírét.

Hakimullah ép és egészséges, él, a haláláról szóló hírek célja csak az, hogy széthúzást idézzenek elő a tálibok soraiban

"– mondta a francia hírügynökségnek telefonon Azam Tárik szóvivő.