Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Halott szovjet katona a kertben

Szöveg: Szűcs László |  2008. október 20. 12:11

A 42. héten, azaz október 13–19-e között 64 bejelentés érkezett az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Zászlóalj ügyeletére. A tűzszerészeknek ezek közül 21 esetben soron kívül kellett intézkedniük.

Nagy Balázs törzsőrmester, a zászlóalj felderítő részlegének beosztott tiszthelyettese arról is tájékoztatta a honvedelem.hu szerkesztőségét, hogy a tűzszerészek idén eddig összesen 2093 bejelentést kaptak.

Október 14-én, a Fejér megyei Mányról érkezett a hívás, hogy a település Három Rózsa névre külterületi részén fekvő egyik családi ház udvarán, földmunkálatok közben egy csontvázat találtak, ami mellett vélhetően robbanószerkezetek is előbukkantak. A helyszínre érkező tűzszerészek – Gelencsér Imre törzsőrmester vezetésével – egy orosz gyártmányú kézigránátot és egy gyalogsági lőszert találtak a holttest mellett, amelyről feltételezhető, hogy a II. Világháborúban elesett szovjet katona. A tűzszerészek ezután a csontváz kiemelésében is segédkeztek, a halott sorsát a továbbiakban a hadisírgondozók intézik. A veszélyes szerkezeteket a tűzszerészek a közelben kijelölt helyen megsemmisítették.

Szintén október 14-én, a Fejér megyei Seregélyesen, a helyi rendőrkapitányság épületében, az egyik lépcső alatt helyezett el egy ismeretlen személy egy F1-es típusú kézigránátot. A rendőrök természetesen azonnal értesítették a tűzszerészeket. A veszélyes szerkezetet a Lakatos Sándor törzsőrmester vezette járőr a közelben kijelölt helyen megsemmisítette.

Október 15-én Budapesten, a Margit híd budai hídfőjénél, a rakpart szélesítése közben ismét világháborúból visszamaradt robbanószerkezeteket találtak. Ezúttal egy darab, magyar gyártmányú Vécsey-kézigránát, valamint két darab aknavető gránát stabilizátor került elő a földből. A kiérkező tűzszerészek – Janoczkó Tibor főtörzsőrmester vezetésével – mindemellett a vízben még egy páncélöklöt is találtak. A gránátot a helyszínen megsemmisítették, a többi eszközt pedig a központi gyűjtőhelyre szállították.

Október 16-án a Baranya megyei Sásdon, a Rákóczi úton található egyik üzlet átépítése közben, az épület padlásán bukkantak a munkások négy darab, a világháborúból visszamaradt, magyar gyártmányú kézigránátra. A veszélyes szerkezeteket a helyszínre érkező tűzszerész járőr – Strak Vince törzsőrmester vezetésével – a közelben kijelölt helyen megsemmisítette.