Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hálózatellenes hadszíntéri helyszínelők

Szöveg: Petróczy Levente | Fotó: Rácz Tünde |  2023. szeptember 29. 14:11

Az MH Altiszti Akadémia Nemzetközi Kiképző Alosztálytizennégy NATO tagállam tizenkilenc katonájának tart Nemzetközi Hadszíntéri Helyszínelői Tanfolyamot. A NATO C-IED Kiválósági Központ szervezésében a rögtönzött robbanószerkezetek (Counter-Improvised Explosive Device – C-IED) elleni védelmet gyakorolták Csobánkán, szeptember 27-én.

A háromhetes képzés célja, hogy a NATO elvárásainak megfelelő szintre fejlesszék a hadszíntéri helyszínelő operátori és csoportparancsnoki szakállomány felkészültségét. A rögtönzött robbanófegyverek veszélyének elhárítása érdekében a NATO segíti a tagállamokat képességeik fejlesztésében, így növelve az ellenséges erőkkel szembeni védelmüket.

Az idei tanfolyamon résztvevő katonák több fiktív helyzetben, különböző pontokon elhelyezett, koordinált robbantásokat követően vizsgálták meg a helyszínen fellelhető tárgyakat és nyomokat.

Az első szituációban egy gyalogos járőrt ért támadás, amelynek során az ellenséges erők repesztöltettel ellátott eszközzel okoztak sérülést. A következő helyszínen egy, a helyi erők által használt autót robbantottak fel a támadók, végül pedig egy drónról vetett, improvizált repeszgránát robbant fel.

TUN_4527

„A hallgatók csak a tűzszerészek helyszínbiztosítása után kezdhetik meg a gyakorlatot. Ezután a feladatoktól függően megkezdik az események feltárását és választ kapnak arra, hogy milyen eszközzel, milyen szándékkal hajtották végre a robbantást. Ezenkívül kiderül, hogy milyen eljárást és milyen taktikai folyamatokat alkalmazott az ellenség annak érdekében, hogy megsemmisítse a szövetséges erőket” – nyilatkozta a tanfolyamról Solymár Sándor főtörzsőrmester, a Nemzetközi Kiképző Alosztály kiképző altisztje.

A katonák a három hét alatt megszerzett elméleti és gyakorlati tudást a csobánkai gyakorlat során alkalmazták, majd a Nemzetközi Kiképző Alosztály értékelte a feladatellátást. A tanfolyamot sikeresen teljesítő katonák a NATO hálózatellenes tevékenysége során tudják alkalmazni a Magyarországon tanultakat.