Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Méltán vagyunk büszkék arra, hogy innovatívak vagyunk”

Szöveg: Bányász Eszter | Fotó: Spirit FM és archív felvételek |  2023. szeptember 29. 10:44

Miért van szükség innovációra, miért olyan jelentős, hogy a NATO Innovációs Hetet hazánkban rendezték meg és milyen eredmények születettek a nívós konferenciasorozaton? Többek között ezekről számolt be dr. Porkoláb Imre dandártábornok, a Honvédelmi Minisztérium védelmi innovációért felelős miniszteri biztosa a Spirit FM Katonadolog című műsorának legújabb adásában, szeptember 28-án.

2029.09.29. Katonadolog másolat

Dr. Porkoláb Imre dandártábornok rávilágított arra, hogy a 2016-ban elindított Honvédelmi és Haderőfejlesztési programmal járó modernizáció, azaz a legmagasabb színvonalat képviselő, high-tech eszközök beszerzése maga után vonja az innováció szükségességét, hiszen ezeket is folyamatosan fejleszteni kell, illetve használatuk újfajta gondolkodásmódot is igényel.

„A felgyorsult világban, ahol a technológia ezerrel pörög körülöttünk, a védelmi iparnak, illetve a védelmi szektornak is egy újszerű szemléletmódra kell szert tennie és ebben segít az innováció” – hangsúlyozta, hozzátéve, hogy a szervezeti kultúraváltás folyamatát csak lépésről-lépésre lehet végrehajtani.

A NATO Innovációs Hét – amelynek keretében a szövetség innovációjának két csúcsszervezet, a NATO Innovációs Alap (NIF) és a NATO Észak-atlanti Védelmi Innovációt Ösztönző Mechanizmus (DIANA) igazgatótanácsa is hazánkban tartotta üléseit – jelentősége kapcsán kiemelte, hogy a hazai védelmi innovációs ökoszisztéma komoly láthatóságot kapott általa.

A védelmi innovációért felelős miniszteri biztos hozzátette: nagy mérföldkő, hogy ez volt az első hasonló összejövetele mindkét szervezetnek a legutóbbi NATO-csúcs után.

„Az ott lecsapódott iránymutatásokat – hiszen az innovációról ott is szó volt – megvitatták az igazgatótanácsban. Az, hogy Magyarországon folyt ez a beszélgetés, szerintem lehetőséget nyújtott arra, hogy hozzáadjunk saját ötleteket is” – fogalmazott.

Porkoláb

Ilyen volt a DIANA-val kapcsolatos hosszútávú tervek készítése is, hiszen a szervezetnek a most meghirdetett kezdeti készenléttől 2025-re el kell jutnia a teljes készenlétig. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a DIANA az elmúlt időszakban három meghirdetett kihívásra – az energiarendszerek ellenállóbbá tételére, az információbiztonságra, illetve az érzékelés és a megfigyelésre – várta a kisvállalkozások pályázatait. Az ezerkétszáz beérkezett pályaműből most minden kategóriából csak tíz nyertes kiválasztását teszik lehetővé a jelenleg rendelkezésre álló források, azonban 2025-re már tíz kihívás meghirdetése – ezáltal száz nyertes kiválasztása – a cél.

„Ez egy teljesen újfajta gondolkodásmód és gyakorlatilag a fordítottja annak, mint ahogy eddig gondolkoztunk a beszerzésekről. Itt elsősorban arról van szó, hogy ha össze tudjuk kapcsolni az igénytámasztókat, ami ebben az esetben a NATO haderőinek az összessége, a fejlesztőkkel, akkor ki tudunk alakítani egy olyan kapcsolatot, amelyből sokkal gyorsabban születhetnek olyan technológiák, amelyek kiszolgálják a katonák igényeit” – hangsúlyozta a védelmi innovációért felelős miniszteri biztos.

„Úgy gondolom, hogy mi méltán vagyunk büszkék arra, hogy nagyon kreatívak és innovatívak vagyunk, viszonylag nagy számban kerülnek ki a lakosság köréből olyanok, akik feltalálnak dolgokat. Ezeknek a megvalósításához kell létrehozni egy intézményrendszert, hogy ezek az emberek ne valahol máshol próbálják meg valóra váltani az elképzeléseiket” – fogalmazott.

Kitért arra is, hogy a hazánk által felajánlott ZalaZONE tesztközpontot a NATO Innovációs Hét keretében akkreditálták, illetve további tesztközpontokat is felajánlottunk a szervezet részére. Dr. Porkoláb Imre dandártábornok felhívta rá a figyelmet, hogy bár a védelmi innovációs tevékenységeknek gazdaságélénkítő hatása van, a fejlesztéseknek mindenképp el kell jutnia a haderőhöz.

„Ha a magyar katonák egyre nagyobb mértékben hazai fejlesztésű és gyártású eszközökkel lesznek felszerelve, akkor én nagyon boldog leszek” – fogalmazott zárógondolatként.

Porkoláb_3

Az aktuális, valamint a korábbi adásokat az alábbi linkekre kattintva tudják meghallgatni:

Apple podcast

Google podcast

Spotify

Anchor

Kapcsolódó cikkek