Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Magyarország szerepe még fontosabb lett a NATO innovációs tevékenységében

Szöveg: Navarrai Mészáros Márton | Fotó: Kormány Gábor, Védelmi Innovációs Kutatóintézet Nonprofit Zrt. (VIKI) |  2023. szeptember 21. 9:21

Egyértelmű sikernek értékelte a NATO Innovációs Alap (NIF) és a NATO Észak-atlanti Védelmi Innovációt Ösztönző Mechanizmus (DIANA) háromnapos üléssorozatát dr. Porkoláb Imre dandártábornok, a Honvédelmi Minisztérium védelmi innovációért felelős miniszteri biztosa a NATO DIANA Innovációs Hét elnevezésű rendezvényének szakmai zárónapján, a Bálna Honvédelmi Központban, szeptember 20-án.

A honvédelmi alapú kutatás-fejlesztés kedvezményezettje nem csupán a hadsereg, a védelmi innováció a legmodernebb technológiák átvételén és egyes védelmi eszközök gyártásán túlmenően olyan hozzáadott értékek előállítását szorgalmazza, amelyek más területeken is hasznosulhatnak – mondta dr. Porkoláb Imre dandártábornok, a NATO DIANA innovációs hálózat igazgatótanácsának elnökhelyettese a szövetség Innovációs Hét elnevezésű programsorozat szakmai zárónapján. A hazai kutató-fejlesztő műhelyeket és munkájukat az európai befektetőknek és védelmi szakembereknek bemutató részletes beszédében úgy fogalmazott: az ország valamennyi kutató-fejlesztő központja lehetőséget nyer arra, hogy társuljon a különböző projektek megvalósításában.

Dr. Porkoláb Imre dandártábornok az innovációs hálózat elnökségi tagjait emlékeztette: a fegyverek kutatása és fejlesztése, a távvezérelt- és önvezető járművek fejlesztése, a robotika szerteágazó területén végzett tevékenység, a biotechnológiai kutatások, valamint az anyagvizsgálati- és tesztelő munka során nyert széleskörű tapasztalatok a humánegészségügyben és a környezetvédelemben is felhasználhatóak lehetnek. A miniszteri biztos arról is szólt, hogy meglátása szerint a hazai kutatók problémamegoldóképessége rendkívül gazdag, a vállalkozások alkalmazkodóképessége pedig számos tartalékot rejt, így előremutató lehet a hozzáadott értéket felmutatni képes kis- és közepes vállalkozások bevonása az együttműködésbe.

KG_20230920_balna_NATO_DIANA_007

„Az Észak-Atlanti Szövetség úgynevezett Innovációs Hét elnevezésű találkozóján a NATO innovációs csúcsszervezetei Budapesten üléseznek három napig. Eddig a NATO NIF igazgatótanácsának az üléseit tudtuk befogadni a magyar fővárosban, természetesen saját magunk is részt vettünk rajtuk, hiszen alapító tagjai vagyunk mindkét szervezetnek. A mai napon a NATO DIANA innovációs hálózatának igazgatótanácsa ülésezik” – ismertette dr. Porkoláb Imre dandártábornok a nemzetközi találkozó jelentőségét a helyszínen. A NATO DIANA igazgatótanácsának elnökhelyettese felidézte: a katonai szövetség minden – harmincegy – tagállama tagja a NATO DIANA hálózatnak, amely a magánszektorral és a tudományos körökkel együttműködve biztosítja, hogy az új technológiák legjava szolgálhassa a transzatlanti biztonságot. A háromnapos budapesti rendezvényen naponta mintegy hetven fő vett részt, mivel több NATO-szervezet is delegált képviselőket a rangos csúcsra.

„Nagyon komoly döntések születnek az innovációs tanácskozáson. Sőt, ami azt illeti, a NATO Innovációs Alapnál ez volt az első olyan ülés, amikor egy igazgatótanács gyűlt össze. A NIF egy egymilliárd eurót tömörítő alap, amibe a nemzetek további befektetéseket is eszközölhetnek. Természetesen minden NATO-tagállamban azok a kisvállalkozások részesülhetnek belőle, amelyeknek eddig nehezebb volt a védelmi szektorhoz vagy iparhoz kapcsolódnia. A DIANA tekintetében pedig óriási bejelentéseket tettünk: a mai napon írtuk alá azt az együttműködési megállapodást, ami a frissen akkreditált magyar tesztközponttal kapcsolatos” – részletezte dr. Porkoláb Imre dandártábornok, aki egyértelmű sikerként könyvelte el a rendezvénysorozatot. Felidézte: Magyarország további hazai tesztközpontokat és egyfajta akcelerátor tevékenységet is felajánlott a NATO-nak. „Ez egy óriási lépés afelé, hogy Magyarország még inkább integrált tagja legyen az Észak-Atlanti Szövetség innovációs napi tevékenységének” – értékelte a miniszteri biztos.

NATO_DIANA_1

„Annak idején több tesztközpontot is felajánlottunk a NATO számára, ebből végül egy került kiválasztásra: a zalaegerszegi tesztközpontunk, amelyet a katonai szervezet az autonóm rendszerekben és kiberképesség-fejlesztésekben is akkreditált. Már egy ideje folyik egy jogi procedúra, most tulajdonképpen csak rátettük a pecsétet arra, amelyet már eddig is tudtunk” – értékelte a NATO DIANA és a magyar fél együttműködési szándékmegállapodásáról szóló határozat jelentőségét, amelyet Deeph Chana brit mérnök, professzor, az előbbi szervezet ügyvezető igazgatója írt alá.

Az Észak-Atlanti Szövetség innovációs csúcsszervezeteinek tanácskozássorozatán dr. Klaus Hommels, a NIF igazgatótanácsának elnöke, prof. Fiona Murray, a NIF igazgatótanácsának alelnöke, a Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT) innovációs dékánhelyettese, David van Weel, a NATO új biztonsági kihívásokért felelős főtitkárhelyettese is részt vett. Szalay-Bobrovniczky Kristóf, Magyarország honvédelmi minisztere a NATO Innovációs Hét fővédnökeként a rendezvénysorozat második napján tartott előadást.

A NATO innovációs csúcstalálkozó kulturális programokkal, valamint informatív panelbeszélgetésekkel zárul a Magyar Zene Házában. Az eseménysorozat főszervezője a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Nonprofit Zrt., a rendezvény létrejöttét a Honvédelmi Minisztérium támogatta.

Kapcsolódó cikkek