Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Központban hazánk védelmi innovációs ökoszisztémája

Szöveg: Bányász Eszter | Fotó: Horváth Sztaniszláv, Kormány Gábor |  2023. szeptember 20. 9:31

A NATO Innovációs Hét keretében hazánkban ülésezik a NATO Innovációs Alap (NIF), illetve a NATO Észak-atlanti Védelmi Innovációt Ösztönző Mechanizmus (DIANA) szeptember 18. és 22. között, a Bálna Honvédelmi Központban.

KRMN0761

A Honvédelmi Minisztérium és a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Nonprofit Zrt. (VIKI) által közösen szervezett NATO Innovációs Hét fővédnökeként Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a rendezvénysorozat második napján hangsúlyozta: a védelmi iparnak csodálatos – meglehetősen hosszan elhúzódó – „pillanatának” lehetünk tanúi most hazánkban. Kiemelte annak jelentőségét, hogy egy évtizedeken át egyre inkább leépülő, szinte már nem is létező haderőt kellett átformálni egy NATO-kompatibilis képességekkel és felszereléssel rendelkező, modern, high-tech hadsereggé.

Mint fogalmazott, a magyar kormány számára kiemelt jelentőséggel bír, hogy Európában egy erős védelmi ipari rendszer épüljön ki, és ez így volt már a háború kitörése előtt is. A honvédelmi miniszter hozzátette: nagyon stabil és erős stratégiai partnerségeket sikerült kötnünk, beleértve a NATO-partnerekkel való együttműködést.

Köszöntőjének zárásaként Szalay-Bobrovniczky Kristóf hangsúlyozta, hogy pénzügyi források mellett az innovációhoz szükséges a kiemelkedő elmék és ötletek megléte, amelyekben hazánk mindig is bővelkedett.

_HSZ2047-Enhanced-NR

A szeptember 19-én megtartott hazai védelmi innovációs ökoszisztéma bemutatását célzó konferencián – mások mellett – dr. Porkoláb Imre dandártábornok, védelmi innovációért felelős miniszteri biztos, a VIKI vezérigazgatója is felszólalt. Mint fogalmazott, az előadásokkal a fő cél az volt, hogy a résztvevők kapjanak egy általános, minél több területre kiterjedő képet a hazai védelmi innovációs viszonyokról.

Dr. Porkoláb Imre dandártábornok meglátása szerint az egyre gyorsabban változó biztonsági környezethez való alkalmazkodást segítheti a VUCA (volatility, uncertainty, complexity, ambiguity - változékonyság, bizonytalanság, összetettség, többértelműség) szemléletre való válaszadás, azaz az előrelátás, a befolyásolás, az egyszerűség és a gyorsaság.

A Honvédelmi Minisztérium miniszteri biztosa kiemelte annak a jelentőségét, hogy egy rendkívül nagyszabású haderőfejlesztés folyik hazánkban, amely folyamatossá teszi az új technológiák beáramlását hazánkba. Felhívta rá a figyelmet, hogy a célok eléréséhez – mint a reziliens társadalom, a kiépült hazai védelmi ipar, illetve egy bárhol bevethető, jól felszerelt haderő – elengedhetetlen egy egységes stratégia, valamint az össznemzeti megközelítés.

Előadása végén a dandártábornok hangsúlyozta, hogy a NATO által meghatározott képességfejlesztési területek közül hazánknak háromra kell különös fókuszt helyeznie: a Digitális katona programra, az autonóm rendszerekre, illetve a feltörekvő technológiákra, beleértve a kiberképességeket és a világűrbe telepíthető rendszereket.

KRMN0594

A NATO NIF a 2022. évi madridi csúcstalálkozón huszonkét szövetséges állam – köztük Magyarország – által létrehozott egymilliárd euró összértékű kockázati tőkealap, amely lehetővé teszi a stratégiai célú befektetéseket a kettős felhasználású termékeket, illetve feltörekvő és felforgató – úgynevezett diszruptív – technológiákat fejlesztő startup vállalkozásokba.

A 2021-es brüsszeli csúcstalálkozón elindított NATO DIANA – innovációs tesztközpont-hálózatként – célja, hogy felgyorsítsa a kritikus jelentőségű technológiák fejlesztését, illetve kapcsolatot teremtsen a civil szektorból érkező fejlesztők és a haderők között.

Kapcsolódó cikkek