Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Hálózatellenes Műveletek” – tanfolyam Szentendrén

Szöveg: kormany.hu |  2011. szeptember 28. 14:27

Szentendrén, az MH Központi Kiképző Bázison, szeptember 26-án, hétfőn megkezdődött – ebben az esztendőben immár második alkalommal – a „Hálózatellenes Műveletek” elnevezésű tanfolyam. A képzést az Amerikai Egyesült Államok budapesti nagykövetségének Védelmi Együttműködési Hivatala (ODC) szervezi.

Közel három éve annak, hogy a szentendrei MH Központi Kiképző Bázis megkezdte – NATO együttműködés keretében, a Honvéd Vezérkar Kiképzési Csoportfőnökség koordináló szakmai felügyelete mellett – a nem hagyományosan előállított és alkalmazott robbanóeszközök ellen a tanfolyamrendszerű felkészítéseket (C-IED). Az eredményesebb munka érdekében megalakult a kiképző bázis Mecséri János Kiképző Osztály Nemzetközi képző alosztálya, amely felelőse a tanfolyam-sorozatnak. Az elméleti és gyakorlati ismeretek elsajátítása mellett, a NATO tagállamoktól és más együttműködő nemzetektől érkezett katonáknak lehetőségük van arra, hogy megismerkedjenek Magyarország nevezetességeivel, kultúrájával, történelmével.

1595925077
A C-IED felkészítés-sorozat új elemeként kezdődött meg – idén immár második alkalommal – a „Hálózatellenes Műveletek" (Attack the Network – AtN) elnevezésű tanfolyam. Az MH Központi Kiképző Bázison már jól ismert, öt amerikai kiképző által vezetett felkészítés továbbra is a Magyar Honvédség C-IED képességépítésének fontos eleme.

Amíg az első tanfolyam főként a hálózatellenes műveletek általános ismeretanyagát tartalmazta, a jelenlegi – sokkal inkább „testre szabottan" – a magyar műveleti feladatok lehetséges kockázataiból kiindulva ad szakmai útmutatást. Ennek eredményeként a következő váltásban célirányosabban felkészített tisztek, tiszthelyettesek gondoskodhatnak az állomány épségének megóvásáról. A hallgatói állomány összetétele is ezt az előrelátást tükrözi: a résztvevő tisztek, tiszthelyettesek többségét a missziós feladatokra kijelölt alakulatok, illetve a bázis nemzetközi kiképző alosztály katonái közül választották ki.

Az egy hét időtartamú tanfolyamot a Jennifer Davenport (USAF) által irányított profi kiképzők angol nyelven, tolmács nélkül vezetik. A foglalkozás második napján ellátogatott a képzésre Curtis S. Milam ezredes, az amerikai nagykövetség Védelmi Együttműködési Hivatal főosztályvezetője. A tanfolyam szakmai mentor szervezetének vezetőjeként arról tájékoztatta Mikusi Zsolt ezredest, a bázis parancsnokát, hogy meggyőző személyes tapasztalatokat szerzett a tanfolyam feltételeinek biztosításáról és annak magas szakmai színvonaláról.

1595925077

 Szöveg és fotó: dr.Varga József