Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hamász-képviselők szabadon

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. november 2. 14:52

Izrael szabadon engedte hétfőn a Gázai övezetet uraló Hamász palesztin iszlamista szervezet hat parlamenti képviselőjét, akiket három éve, Gilád Salit izraeli katona foglyul ejtése óta tartottak őrizetben – közölte a Hamász.

Az izraeli büntetés-végrehajtási hatóság egy szóvivője újságírói kérdésre megerősítette a hat ember szabadulását. “Adminisztratív fogva tartásuk idejének lejártával elengedtük őket" – fogalmazott a szóvivő, egyéb részleteket nem közölve.

Egy másik Hamász-képviselőt vasárnap bocsátottak szabadon, az elmúlt hónapokban pedig összesen 31-et, köztük (júniusban) Abdel-Azíz Duejket, a Palesztin Törvényhozó Tanács (PTT, parlament) elnökét. A Hamász 15 képviselője van még izraeli fogságban, valamint a rivális Fatah mozgalom két képviselője.

A PTT-ben nagy többséggel bír a Hamász, 74 képviselője van a mérsékeltebb Fatah 45 képviselőjével szemben. A palesztin parlament több tucat tagját vették őrizetbe az izraeli hatóságok azután, hogy egy palesztin kommandó 2006 júniusában a Gázai övezet határánál egy izraeli őrposztról elrabolta Gilád Salitot. A fiatal katonát azóta is Gázában tartják fogva.
hirdetés

A PTT munkáját bénítja számos tagjának izraeli fogva tartása, valamint a Hamász és a Fatah feszült viszonya, amióta az iszlamista mozgalom 2007 júniusában megkaparintotta a teljes hatalmat a Gázai övezet fölött, elűzve a Fatah biztonsági erőit.