Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Harcászat új alapokon

Szöveg: Snoj Péter, Navarrai Mészáros Márton | Fotó: Kertész László, Horváth Sztaniszláv, Adorján Krisztián szakaszvezető |  2023. április 6. 19:07

Komplex és újszerű támadást-védekezést gyakoroltak az MH Bocskai István 11. Páncélozott Hajdúdandár katonái a Magyar Honvédség tatárszentgyörgyi gyakorló- és lőterén április 4-én és 5-én. A manővereket dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnöke értékelte.

Megújult alapokon folytatott századszintű éleslövészettel egybekötött harcászati feladatokat hajtottak végre az MH Bocskai István 11. Páncélozott Hajdúdandár katonái a Magyar Honvédség tatárszentgyörgyi gyakorló- és lőterén április 4-én, kedden és április 5-én, szerdán, miután fél évvel korábban már szakaszszintű éles lőgyakorlaton bizonyították felkészültségüket a hajdúhadházi lőtéren. A kiképzési foglalkozások egyikét – a támadó műveletek végrehajtását – Gion Gábor, a HM védelmi stratégiáért és humánpolitikáért felelős államtitkára, valamint Kósa Lajos országgyűlési képviselő, a Honvédelmi és Rendészeti Bizottság elnöke is megtekintették a keddi napon.

A támadó és védekező mozzanatokat dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnöke is figyelemmel kísérte. A Magyar Honvédség szakmai vezetője a gyakorlatot értékeléseként, a honvedelem.hu portál kérdésére felelve, a helyszínen elmondta: „a Hajdúdandár húsvét előtti tábori hetének végén századszintű éleslövészeti feladatokat hajtották végre. Támadás és védelem – éles lőszerrel együtt. Azt gondolom, hogy a század kiképzésének ez az egyik csúcsa; méltán lehet büszke a dandárparancsnok és a zászlóaljparancsnok a századára.”

Szakaszéles lövészet KLAC0859

Dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy egyúttal hozzátette: „a tűz és mozgás tökéletes összhangját láttuk egy olyan új harceljárás keretében, amit nagyon régen vagy talán soha nem is próbáltak ki a magyar katonák. Biztatóak a jelek, mert az erőltetett kiképzésnek, amit az elmúlt év közepén, Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter úr elrendelő parancsa után megkezdtünk, ma valóban láttuk az eredményét, úgyhogy a sonka és a tojás biztosan jól fog esni a fiúknak.”

Dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy portálunknak elmondta, a debreceni szervezet által elsajátított újszerű támadási-védekezési gyakorlatok forrása a tűz és a mozgás összhangjának terepen történő megtalálása, a feladatot pedig csak nehezíti, hogy mindez éles lőszerrel történik. „Akár támadásról, akár védelemről beszélünk, mindkét esetben arra készülünk fel, hogy a feltételezett ellenség ellen hatékonyan tudjuk felvenni a harcot, amellyel alaprendeltetésünknek, Magyarország és a magyar emberek megvédésének is eleget tudunk tenni. Erre a század, azt gondolom, megfelelően felkészült” – hangsúlyozta az altábornagy.

Címkékkiképzés