Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Harcászati bemutatóval zárult a Platinum Wolf 21 gyakorlat

Szöveg: Gál József tartalékos százados | Fotó: a szerző felvételei |  2021. június 18. 11:57

Az MH 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred 46. Heim Géza Területvédelmi Zászlóalj tartalékos katonái - a 4. Területvédelmi Körzet hivatásos és szerződéses katonáival közösen - június 2-18. között egy szakasznyi erővel vettek részt a szerb hadsereg 4. gépesített dandárja, valamint az Ohiói Nemzeti Gárda által szervezett, Platinum Wolf 21 nevet viselő nemzetközi gyakorlaton Szerbiában.

Platinum Wolf 21 (2)

A nemzetközi gyakorlat célja az abban résztvevő partner nemzetek, összesen tíz ország katonai együttműködésének növelése és fejlesztése, a Balkán-félsziget stabilitásának megtartása érdekében. A gyakorlat programja elsősorban békefenntartó feladatok ellátására: a beépített területen vívott harcra, az erők megóvására, ellenőrző-áteresztő pont üzemeltetésére, ezek elméleti alapjaira és gyakorlati végrehajtására koncentrált.

Platinum Wolf 21 (1)

A Magyar Honvédség életében ez volt az első alkalom, hogy nagyszabású külföldi gyakorlaton a magyar katonai alakulat végrehajtó állományának többsége önkéntes területvédelmi tartalékos katonák közül került ki. Ennek egyik célja, hogy a gyakorlat során szerzett tapasztalatokat a későbbiekben a hazai tartalékos rendszer kiképzésében és felkészítésében is eredményesen hasznosítani lehessen.

A gyakorlat hivatalos záróünnepségét - egy látványos harcászati bemutató kereteiben - június 17-én rendezték meg. Az eseményre meghívást kaptak a résztvevő nemzetek katonai vezetői is. Magyarországot és a jelenlévő magyar katonai állományt Apáti Zoltán dandártábornok, az MH Tartalékképző és Támogató Parancsnokság parancsnokhelyettese képviselte a rendezvényen.

A magyar szakasz értékelése során elhangzott: a tartalékos katonák hozzáállása és feladatvégrehajtása a gyakorlat teljes ideje alatt példaértékű volt. A változatos feladatok végrehajtásánál tanúbizonyságot tettek a magyar katona rátermettségéről és küzdeni akarásáról. A görög és a szerb szakaszokkal közös területzárási és kutatási feladatok során a magyar szakasz kiemelkedő teljesítményével kivívta a szervezők és a többi végrehajtó állomány megérdemelt elismerését.

Platinum Wolf 21 (3)
Kapcsolódó cikkek