Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hasznosítani kell az idősek tudását

Szöveg: Demeter Ferenc |  2009. szeptember 2. 17:25

„Másfél évvel ezelőtt kezdődött az a munka, ami a mai nappal fog befejeződni”, mondta Dr. Vadai Ágnes Veszprémben egy fórumon, ahol a fegyveres erők nyugdíjasklubja meghívásának tett eleget. A honvédelmi államtitkár az elmúlt tizennyolc hónap alatt az ország különböző részein több mint száz katonai nyugdíjasklubot látogatott meg.

Samu Imre nyugállományú ezredes, a nyugdíjasklub megbízott elnöke köszöntötte a fórumra érkezett vendégeket és a klub megjelent tagjait. Kiemelte, hogy a veszprémi fegyveres erők nyugdíjas szervezete az ország legnagyobb klubjainak egyike, mert a városban ezernél is több nyugdíjas katona van. Röviden bemutatta a klub életét és kitért 2009 legfontosabb feladataira.

1595890844
Az államtitkár asszony beszédében elmondta, hogy hivatali ideje alatt az egyik kiemelt feladatának tartotta az idős katonákkal való foglalkozást, és a nyugdíjasklubokban tett látogatásai során nagyon sok olyan tapasztalatot szerzett, melyeket munkája során igyekezett felhasználni. Minden felvetésre, javaslatra érdemben reagáltak és vannak olyan kérdések, amelyeket már meg is oldottak. Ilyen volt például az Állami Egészségügyi Központtal kapcsolatban az, hogy a katonáknál a hozzátartozói jogosultságot évenként kellett megújítani. A javaslat alapján elindították a jogosultság megújításának az egyszerűsítését, amit a közeljövőben sikerül is rendezni.

“Azt tapasztaltam, hogy a ma élő fiatalok másképpen tekintenek az idősebbekre, amin változtatni szükséges, ezért fontos a személyes találkozás a nyugdíjasokkal, mert erősítheti a generációk közötti szolidaritás erősítését. A honvédségen belül az Idősügyi Stratégia az, ami garanciát adhat arra, hogy a honvédelmi vezetés a jövőben is foglalkozni fog a honvédségből kivált nyugdíjasaival, mert a vezetés számára nem csak az aktív katonák a fontosak. A jelenlegi vezetés ezért szeretné megmutatni azt, hogy tud és képes az idősekkel folyamatosan foglalkozni, odafigyelni a problémáikra. Nagyon jó volt az, hogy ennek a stratégiának a kidolgozásában a nyugdíjas szervezetek aktívan részt vettek és ezzel nagyon sokat segítettek a honvédelmi vezetésnek", hangsúlyozta Vadai Ágnes, aki kiemelte: a honvédségből kiváltakkal a kapcsolattartás azért is fontos, mert a vezetés közvetlenül ismerheti meg azokat a problémákat, melyek a nyugdíjasokat foglalkoztatják. “Ebben a társadalmi rétegben az elmúlt évtizedek alatt hatalmas tudás és tapasztalat gyűlt fel, amit célszerű a mindennapokban hasznosítani. Nagyon eredményes az a munka, amit a nyugdíjasok a katonai hagyományőrzésben végeznek", mondta.

1595890844
A kérdések, amit eljuttattak hozzá, emellett hűen tükrözik azt, milyen problémák foglalkoztatják ma a katonákat. Három nagy terület volt ezekből kiolvasható: az üdültetés, az elismerések rendszere, valamint a kegyeleti kérdések alakulása. Az előléptetésekkel kapcsolatban az államtitkár asszony elmondta, hogy nagyon sok a magasabb rendfokozati felterjesztés és úgy kell „bevadászni" az alacsonyabb rendfokozati javaslatokat. Minden felterjesztéssel érdemben foglalkoznak, és egy Társadalmi Véleményező Bizottság elé viszik. Az üdültetések rendje változatlan, azt kell elfogadnia mindenkinek, hogy a vezetésnek elsődlegesen az aktív katonák pihentetését kell biztosítania. A nyugdíjasokat a kedvezményekkel az elő- és utószezonban várják. Egy ZMNE tanulmány szerint ezekben az időszakokban vannak üres helyek, igényelni kell a beutalót, élni kell a lehetőséggel.

Kérte a jelenlevőket: segítsék a honvédség munkáját azzal, hogy a fiataloknak mondják el katonaélményeiket és irányítsák őket a katonai pályára. Ezt követően az államtitkár asszony a helyszínen feltett kérdésekre válaszolt.