Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hat nemzet közös nyelve

Szöveg: Papp Nikolett |  2009. április 6. 9:12

Április 2-a különleges nap volt a MH Kinizsi Pál Tiszthelyettes Szakképző Iskola nyelvi részlegének oktatói és hallgatói számára, hiszen a DASA (Defense Attaché Support Association), a Budapestre akkreditált katonai attasé hivatalokban szolgálatot teljesítő tiszthelyettesek szervezetének tagjai részt vettek a STANAG 6001-es angol nyelvtanfolyamon.

A görög, kanadai, német, olasz és spanyol tiszthelyettesek – mint az angol nyelvet munkanyelvként használó katonák -, saját tapasztalataikra építve, előzetesen egyeztetett szempontok alapján, szabad párbeszédet kezdeményeztek a hallgatókkal abból a célból, hogy a katonák megértsék az angol katonai szakmai nyelvet, képesek legyenek angol nyelven kommunikálni.

A társalgási órák végeztével a külföldi vendégek elismerően szóltak a kezdeti visszafogottság után felszabadult csoportos beszélgetés tapasztalatairól. Mind a nyelvi részleg oktatói, mind a hallgatók, akik február 2-án kezdték meg nyelvi felkészülésüket, örültek a lehetőségnek, szeretnék, ha ez az együttműködés folytatódna a jövőben is.

1595885730
A rendhagyó angol társalgás további előnye az volt, hogy növelte a tanfolyamon részt vevők önbizalmát, amely nagymértékben hozzájárulhat a júniusi szóbeli nyelvvizsga sikeres teljesítéséhez – fogalmazott Rozorné Jávor Tünde, az MH KPTSZI nyelvi részlegének vezetője.

A vendégeket Dr. Isaszegi János mk. vezérőrnagy, a MH Központi Kiképző Bázis parancsnoka is fogadta, megköszönte segítségüket, majd hangsúlyozta, hogy ez az első alkalom a kezdeti lépését jelentheti a további együttműködési folyamatnak. Hans-Dieter Scherer főtörzsőrmester, a DASA jelenlegi elnöke, válaszában biztosította Isaszegi tábornokot, hogy hivatali elfoglaltságuk függvényében a jövőben is folyamatosan támogatni kívánják a magyar tiszthelyettesek angol nyelvi felkészülését.

Ezt az alkalmat az MH KKB nemzetközi ügyekkel foglalkozó katonái kezdeményezték és koordinálták, ami ragyogó példája a szentendrei laktanyában működő két katonai szervezet együttműködésére, közös céljaik megvalósítása érdekében.