Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hatezer fogoly kapott amnesztiát Mianmarban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2009. február 21. 10:51

Amnesztiát adott a mianmari katonai junta több mint hatezer fogolynak, de nem derül ki az ezzel kapcsolatos pénteki bejelentésből, hány politikai fogoly van a szabadulók között.

Az sem világos egyelőre, hogy az évek óta házi őrizetben lévő ellenzéki vezetőre, a Nobel-békedíjas Aung Szan Szú Kjire, a Nemzeti Liga a Demokráciáért nevű párt vezetőjére vonatkozik-e az amnesztia.

A bejelentés szerint 6313 embert engednek ki szombattól mianmari börtönökből “humanitárius megfontolások alapján". A kormány közleményének megfogalmazása csak sejteni engedi, hogy vannak politikai foglyok a szabadulók között. A dokumentum szerint az is célja az amnesztiának, hogy “megteremtse a jövő évre meghirdetett szabad és tisztességes választások előfeltételeit".

Thomas Ojea Quintana, az ENSZ emberi jogi jelentéstevője látogatást tett a minap a katonai junta által uralt délkelet-ázsiai országban (az egykori Burmában), és sürgette ott a politikai foglyok szabadon bocsátását. Térségbeli elemzők 2100-ra becsülik a mianmari politikai foglyok számát.

A 2007-es békés ranguni tüntetések vérbe fojtása óta az ENSZ különös nyomatékkal követeli az uralkodó katonai juntától az ország demokratizálását, de eddig nem sok eredménnyel.

CímkékENSZjog