Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ismét megnyílt Abu Graib

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2009. február 22. 8:58

Irak szombaton ismét megnyitotta a Bagdad melletti hírhedt Abu Graib börtönt. Az illetékesek azt ígérték, hogy a nemzetközi normáknak megfelelő bánásmódban részesítik az elítélteket a felújított büntetés-végrehajtási intézetben.

2004-ben fényképek kerültek nyilvánosságra arról, hogyan kínozzák és alázzák meg a fegyintézet falai között a foglyokat amerikai őreik. A börtönt 2006-ban bezárták. Iraki illetékesek azzal érveltek a rossz hírű börtön újbóli megnyitása mellett, hogy szükség van rá, mivel az Egyesült Államok megkezdte az őrizetében lévő mintegy 15 ezer fogoly átadását az iraki hatóságoknak a január 1-jén hatályba lépett új amerikai-iraki biztonsági megállapodás alapján.

A börtönhatóságok újságíróknak megmutatták a 113 hektáros területen elterülő, kőfallal övezett, figyelőtornyokkal megerősített, Bagdadi Központi Börtönre átnevezett intézetet, végigvezették őket a művirággal és egyéb dekorációval díszített, még festékszagú folyosókon, az újonnan létesített varrószobán, konditermen, a számítógépekkel is ellátott könyvtáron, s megtekinthették a szabadtéri sportlétesítményeket is.

A börtönben a megnyitónapon már 400 elítéltet helyeztek el, a közeljövőben számuk háromezerre nő, a teljes befogadóképesség az iraki igazságügyi tárca tájékoztatása szerint 12-15 ezer fő.

Címkéksport