Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Katonai képzés uniós támogatással

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2009. február 21. 10:45

Az Európai Unió támogatásával készíthet fel katonai pálya iránt érdeklődő fiatalokat a Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandárja és a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Jósa András Múzeum.

Böröndi Gábor dandártábornok, az egység új parancsnoka elmondta: az előzetes értékelés szerint 50 millió forint támogatást kaphatnak egy, a nyíregyházi középiskolásoknak szeptembertől induló előadássorozat költségeihez. Bene János múzeumigazgató tájékoztatása szerint a diákok tizenkét előadáson vehetnek majd részt az intézményben, ahol megismerkedhetnek Nyíregyháza és Szabolcs megye helyőrségi, valamint hadtörténeti múltjával. Hozzátette: a nyírségi múzeum rendelkezik a második legnagyobb honvédségi fegyver-, eszköz- és ruhagyűjteménnyel, amit nem csak kiállítás keretében, hanem a raktárakban is megmutatnak az érdeklődő fiataloknak. Az előadássorozatot a katonai pálya lehetőségeinek ismertetésével zárják, amit a lövészdandár tisztjei tartanak.

Böröndi Gábor parancsnok kitért arra, hogy a debreceni és hajdúhadházi helyőrséggel rendelkező dandár a Magyar Honvédség legnagyobb katonai szervezetének számít, ahová várják a szerződéses katonai pálya iránt érdeklődő fiatalokat. A jelentkezők a megfelelő kiképzés után tagjai lehetnek annak akár a NATO-kötelékben szolgáló új alegységnek is, amit a Magyar Köztársaság ajánlott fel a katonai szövetségnek. A lövészdandár tagjai KFOR békefenntartói szerepet is vállalnak Koszovóban és Szarajevóban, s az Afganisztánban szolgáló egység tagjainak kilencven százaléka is a csapattól kerül ki. A dandártábornok megjegyezte, hogy a külföldi szolgálatra jelentkezők között nagy a verseny az utazók közé kerülésért.

Karászi Zsolt őrnagy, a nyíregyházi katonai toborzóiroda vezetője közölte: tavaly mintegy kétezer fiatal érdeklődött a katonai pálya iránt. Közülük mintegy kétszázötvenen jelentkeztek szerződéses katonának, és hatvanan felvételt is nyertek.

A jelentkezők egy része a lövészdandárhoz került, mások az ország különböző részein szolgálnak. A toborzó iroda parancsnoka hozzáfűzte, hogy a Nyíregyházi Főiskola repülőgépes szakának végzősei a pilótaképzés iránt érdeklődnek, s ők jelentik a vadászpilóták utánpótlását a Magyar Honvédségnél. A nyíregyházi katonai toborzóiroda 2002 óta az egyetlen katonai intézmény a szabolcsi megyeszékhelyen, ahol addig négy laktanya is működött.