Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hatszáz oldalas jelentés a gázai háborúról

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. szeptember 29. 9:07

Benyújtja jelentését kedden Genfben az ENSZ Emberi Jogi Bizottságának az úgynevezett Goldstone-bizottság, amely a decemberi-januári gázai háborút vizsgálva arra a megállapításra jutott, hogy az izraeli hadsereg és palesztin fegyveresek is követtek el háborús és feltehetően emberiesség elleni bűnöket.

Richard Goldstone, a tényfeltáró bizottság vezetője még szeptember közepén ismertette közel 600 oldalas jelentésük főbb megállapításait. Ezek éles bírálatokat váltottak ki Izrael részéről, amely visszautasította és részrehajlónak minősítette a jelentést, s elfogultnak magát a bizottságot. A Gázai övezetet ellenőrző Hamász iszlamista szervezet politikai indíttatásúnak, kiegyensúlyozatlannak és tisztességtelennek nevezte a jelentést.

Goldstone azt javasolta az ENSZ Biztonsági Tanácsának, hogy szólítsa fel Izraelt “független és a nemzetközi normáknak megfelelő" vizsgálatok lefolytatására az esetleges háborús bűnökkel kapcsolatban, és állítson fel emberjogi szakértőkből álló bizottságot az összes ilyen eljárás ellenőrzésére.