Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Háttérbeszélgetés a honvédelemről

Szöveg: honvedelem.hu | Fotó: Kismartoni Mátyás |  2021. július 1. 22:58

A Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program eredményeiről és célkitűzéseiről beszélt egy újságíróknak rendezett háttérbeszélgetésen Benkő Tibor honvédelmi miniszter és dr. Ruszin-Szendi Romulusz vezérőrnagy, a Magyar Honvédség parancsnoka július 1-jén, csütörtök este, Budapesten, a Stefánia Palota - Honvéd Kulturális Központban.

20210701_ISM1622

A kötetlen beszélgetés során Benkő Tibor honvédelmi miniszter kiemelte: a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program célja az ország és a lakosság biztonságának megőrzése a jelenben és a jövőben egyaránt. A miniszter hangsúlyozta: a haditechnikai eszközök beszerzése és a katonai életpálya továbbfejlesztése mellett a katonák egyéni felszereltsége az egyik központi eleme a haderőfejlesztési programnak. Ennek sikerességét egy friss példával szemléltette a tárcavezető az Ohiói Nemzeti Gárda egy hónapos minősítő gyakorlatáról hazatérő önkéntes tartalékos század kapcsán. Benkő Tibor a tengerentúli gyakorlattal kapcsolatban elárulta: a gyakorlatot vezető amerikai fél elismeréssel szólt a magyar tartalékosok teljesítményéről és technikai felszereltségéről.

20210701_ISM1583

Dr. Ruszin-Szendi Romulusz vezérőrnagy saját életpályájának rövid ismertetése után a jövő célkitűzéseiről beszélt. A Magyar Honvédség parancsnoka kifejtette: célja a harcoló alakulatok létszámának növelése és további helyőrségek létrehozása.

Benkő Tibor honvédelmi miniszter mellett a vezérőrnagy is kiemelte: már közel 90 középiskolával működik együtt a Magyar Honvédség. A jövőben – a további együttműködések megkötése mellett – cél újabb katonai középiskolák és kollégiumok alapítása, ezzel is segítve a honvédelmi és hazafias nevelés népszerűségét.

20210701_ISM1561

A beszélgetés során a tárcavezető és dr. Ruszin-Szendi Romulusz is kiemelte: a katonák a migránshelyzet és a pandémia során is megmutatták, hogy számíthat rájuk az ország. Ennek köszönhetően nőtt a katonák társadalmi megbecsültsége, amelynek fenntartása a jövő célkitűzései közé tartozik.

A miniszter tájékoztatást adott a tárcát és a honvédséget érintő aktuális kérdésekről, majd kötetlen beszélgetés keretében válaszolt a honvédelem ügyét támogató újságírók kérdéseire.