Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Magyarországon tett látogatást az EU Katonai Bizottságának elnöke

Szöveg: Snoj Péter | Fotó: Kertész László |  2021. július 1. 22:47

Hazánkba látogatott Claudio Graziano vezérezredes, az Európai Unió Katonai Bizottságának elnöke. Itt tartózkodása során Benkő Tiborral, Magyarország honvédelmi miniszterével és dr. Ruszin-Szendi Romulusz vezérőrnaggyal, a Magyar Honvédség parancsnokával is tárgyalt július elsején, Budapesten.

Az EU 2001-ben létrehozott Katonai Bizottságát a tagállamok vezérkari főnökei, parancsnokai alkotják. A szervezet feladatai közül a legfontosabb az unió keretében folytatott valamennyi katonai tevékenység irányítása, különös tekintettel a közös biztonság- és védelempolitika keretében zajló katonai missziók és műveletek tervezésére és végrehajtására, valamint a katonai képességek fejlesztésére. Mindemellett katonai tanácsadóként az EU a Politikai és Biztonsági Bizottság rendelkezésére is áll.

Claudio Graziano vezérezredes EU Katonai Bizottság elnökének látogatása Sajtótájékoztató  KLAC6695

A szervezet elnöke, Claudio Graziano vezérezredes hivatalos látogatásra érkezett Magyarországra, amely során találkozott Benkő Tibor honvédelmi miniszterrel és plenáris ülést folytatott dr. Ruszin-Szendi Romulusz vezérőrnaggyal.

Mint arról korábban beszámoltunk, a honvédelmi miniszter és a bizottsági elnök találkozóján szóba kerültek az európai biztonság szempontjából meghatározó kihívások, köztük a Nyugat-Balkán, az afrikai válságok európai eszközökkel történő stabilizációjának lehetőségei, továbbá a NATO-EU együttműködés továbbfejlesztése. A megbeszéléseken többek között az is elhangzott, hogy Magyarország kulcsfontosságú prioritásként tekint Európa és az európai állampolgárok védelmére, így az EU Közös Biztonság- és Védelempolitika megerősítése, az abban történő aktív magyar részvétel hazánk számára kiemelt célkitűzés.

A megbeszélés eredményeiről beszámoló sajtótájékoztatón Graziano vezérezredes elmondta, hogy a találkozó során az Európai Unió és Magyarország közös aggodalmairól, biztonsági kérdéseiről egyeztettek. Nagyra értékelte hazánk koronavírus-járvány elleni küzdelmét és köszönetet mondott azért az állandó és magas színvonalú katonai jelenlétért, amelyet a Magyar Honvédség katonái biztosítanak az Európai Unió különböző műveletiben, így Bosznia-Hercegovinában és Maliban is. Újságírói kérdésre válaszolva leszögezte, hogy a nemzetközi és katonai helyzet egyre rosszabbodó tendenciát mutat, különösképpen az EU keleti régióját figyelembe véve. Válaszában azon félelmének is hangot adott, miszerint a koronavírus-járványt követően már nem tér vissza az a biztonsági környezet, mint ami azelőtt volt.

Claudio Graziano vezérezredes EU Katonai Bizottság elnökének látogatása Sajtótájékoztató  KLAC6754

Dr. Ruszin-Szendi Romulusz vezérőrnagy összefoglalóan elmondta: a találkozó legfőbb célja az volt, hogy megbeszéljék és egyeztessék az Európai Unió katonai tevékenységének és a Magyar Honvédség feladatainak aktuális kérdéseit, rámutassanak az esetleges kihívásokra, illetve a jelentkező feladatokra. „Több témában egyeztettünk: ismertettem vezérezredes úrral a Magyar Honvédség szervezeti felépítését és fő feladatait. Ezt követően tájékoztattam a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Programról, valamint annak Európai Uniót érintő vonatkozásairól” – fogalmazott.

Az egyeztetés alkalmával beszéltek hazánk missziós szerepvállalásairól, köztük az olyan, Európai Unió vezette műveletekről is, mint a Bosznia-Hercegovina békéjét őrző Eufor-Althea misszió, illetve a Magyar Honvédség Maliban folytatott kiképző és tanácsadó tevékenysége. Dr. Ruszin-Szendi Romulusz vezérőrnagy tájékoztatta Claudio Graziano vezérezredest a migrációs válságkezelésben történő katonai részvételről is.

Amint a Magyar Honvédség parancsnoka is elmondta, az egyik legégetőbb kérdést a COVID-19 okozza, amely kapcsán beszámolt a Magyar Honvédség, a fertőzés terjedése ellen vállalt szerepvállalásáról is, ahogy a NATO és az EU napirenden lévő legfontosabb közös ügyeiről is. „Magyarország és a Magyar Honvédség elkötelezett abban, hogy megtöltse valós tartalommal a Szövetségből adódó kötelezettségeit, mind a NATO-ban, mind az EU-ban, ezért kiemelten fontos az, hogy a magyar Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program tovább haladjon azon az úton, amit megkezdtünk” – húzta alá.

Claudio Graziano vezérezredes a nap folyamán látogatást tett a Külgazdasági és Külügy Minisztériumban, valamint fogadta őt a Parlamentben a Külügyi Bizottság elnöke is.

Kapcsolódó cikkek