Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hazaérkeztek Afganisztánból a hódmezővásárhelyi katonák

Szöveg: Búz Csaba főhadnagy | Fotó: a szerző és MH BSZ II. |  2021. február 15. 11:36

Február közepén hazaérkezett a műveleti területről az MH 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi 3. Bercsényi Miklós Lövészzászlóaljának katonáiból álló Magyar Honvédség Biztosító Szakasz.

A közel fél éves misszió ideje alatt a biztosító szakasz Nyugat-Afganisztánban, Herat tartományban, a Többnemzeti Szárazföldi Kötelék (Multinational Land Force - MLF) részeként naponta változó, nagy rugalmasságot és komoly koncentrációt követelő feladatrendszerben tevékenykedett.

Az MLF egy olasz-magyar-szlovén harccsoport, amelyből a műveleti területen az elmúlt időszakban az olasz felet többségében a Júlia-dandár képviselte. A biztosító szakasszal egy időben, de a Júlia dandár és ezen belül az MLF részeként a műveleti területen tartózkodott három magyar katona is, akik munkájukkal nagyban segítették a szakasz szolgálat-ellátását. Egyikük a 3. Bercsényi Miklós Lövészzászlóalj korábbi parancsnoka. A szakasz nem rendelkezett saját törzs elemmel, ezért a támogatásban további egy, egyéni beosztású magyar katona is részt vett.

MH_BSZ (1)

A misszió végén Kövesi Dávid százados, a kontingens parancsnoka elmondta: hatalmas kihívást jelentett számukra úgy megérkezni a „Camp Arena” elnevezésű táborba, hogy előttük Heratban ilyen jellegű feladatokban még egy magyar katona sem vett részt. Így fel kellett építeniük az együttműködést, illetve ki kellett alakítani egy teljesen új szolgálati rendszert.

A műveleti területen a folyamatos változás a hétköznapok része, ezért a Hódmezővásárhelyen megtartott felkészülési időszakban a szélesebb kört felölelő feladatrendszerre fókuszálva képezték ki az önként jelentkezőket. Ez az előrelátás nagyban megtérült, mert a szakaszt a legkülönfélébb feladatokba vonták be. A kiemelt fizikai és mentális leterheltséggel járó végrehajtás megkövetelte, hogy folyamatosan rotálják a katonákat a különböző típusú és intenzitású feladatok között, így megtörve a monotonitást. A szolgálati rend jelentős része 24 órás volt, 6 órás váltásokban, ami nagyon kemény tempót jelentett.

„A több helyszínen, különböző veszélyességi szintű feladatokban történő személykísérés, őrzés-védelem, gépjármű átvizsgálás, az afgán hadsereg katonáival és az amerikaiakkal való együttműködés komplex, naponta új kihívásokat jelentő követelményrendszert állított elénk, aminek – büszkén állíthatom – teljes mértékben sikerült megfelelnünk” – mondta Kövesi százados.

MH_BSZ (7)

Ezt bizonyítja az a tény is, hogy a nemzetközi kötelékben nyújtott kiemelkedő teljesítménye elismeréséül Alberto Vezzoli dandártábornok, a Nyugati Kiképző, Tanácsadó és Támogató Parancsnokság parancsnoka emlékkeresztet (Croce commemorativa „per la cooperazione”) adományozott Kövesi századosnak. Az olasz elismerés mellett a misszió végén az összes együttműködő nemzet, az amerikai, az albán, és a román katonák is elismerésüket fejezték ki a magyarok tevékenységével kapcsolatban.

A magyar kontingensben a tapasztalt, több missziót, Irakot és Afganisztánt is megjárt katonák ugyanúgy képviseltették magukat, mint az „újoncok”. A kiválasztáskor nem volt feltétel a korábbi missziós tapasztalat, így ha kevesen is, de voltak, akiknek ez volt az első kiküldetésük, ők meg is kapták a „Non-Article 5” NATO medált. Az egész szakasz a maximumot hozta ki magából és sokszor erőn felül teljesített. A szakasz parancsnoka T. Zoltán Róbert főtörzsőrmestert és B. Dóra őrvezetőt külön elismerésben is részesítette, mert mindketten kiemelkedő színvonalon, a legrosszabb napokon is példamutatóan helytállva látták el feladataikat, így méltó módon képviselték a Magyar Honvédséget.

MH_BSZ (4)

A kontingenst a kecskeméti katonai repülőtéren Balogh Attila őrnagy, a 3. Bercsényi Miklós Lövészzászlóalj törzsfőnöke fogadta, aki a dandár vezetésének nevében is gratulált a szakasznak a sikeres misszió teljesítéséhez és egyben jó pihenést kívánt a hazaérkezett katonáknak.