Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

150 résztvevő, 50 megtett kilométer

Szöveg: Snoj Péter |  2014. január 30. 7:30

Kiválóra értékelte az idei Doni Hősök Emléktúrát dr. Töll László ezredes, a HM Társadalmi Kapcsolatok és Háborús Kegyeleti Főosztály vezetője, illetve dr. Somkuti Bálint, a Magyar Tartalékosok Szövetsége (MATASZ) elnöke. Az idei, tizennegyedik emléktúra ötven kilométeres távját százötvenen teljesítették.

„Évekkel ezelőtt még csak vágyálomként szerepelt az elképzeléseim között, hogy egyszer talán olyan lesz ez a rendezvény, mint az idei. Nagyon szép látvány volt, amikor ötven, magyar királyi honvédségi egyenruhába öltözött katona haladt az élen. Magyarországon ennyi, ennyire egységesen felszerelt magyar hagyományőrző még sosem menetelt együtt" – mondta el a honvedelem.hu kérdésére válaszolva Jásdi Balázs, a MATASZ Hagyományőrző Tagozatának vezetője, a túra főszervezője.

1595966420
Százötvenen vettek részt az ötven kilométeres emléktúrán

Hozzátette: hazánk legismertebb katonai hagyományőrző csapatait kiegészítették a Felvidékről érkezett bajtársak, illetve még Ukrajnából is csatlakozott egy, szintén magyar királyi honvéd egyenruhás hagyományőrző.
A túrát teljesítők létszámának másik harmadát a Magyar Honvédségben ma szolgáló szerződéses, hivatásos és tartalékos katonák adták. Velük együtt meneteltek a debreceni Gábor Dénes Elektronikai Szakközépiskola és Kollégium, az ország egyetlen katonai középiskolájának diákjai.

A magyarok mellett számos külföldi résztvevő is eljött, hogy a második világháború hősi halottaira emlékezzen. Három olasz tartalékos katona szintén korabeli egyenruhában teljesítette a távot. Körülbelül ötvenen érkeztek különböző NATO partnerszervezetektől, illetve számos német, aktív és nyugállományú katona is részt vett.
„Nagyszerű volt a fogadtatás minden településen. Tömegek jöttek ki az utcákra. Jákon, a falu határában például két kisgyermek várt ránk fapuskákkal a kezében" – mesélte Jásdi Balázs.

1595966421
Balogunyomtól Szombathelyig tartott a 14. Doni Hősök Emléktúra

Az útvonal tíz településen vezetett át, a résztvevők mindenhol gyertyagyújtással és tisztelgéssel hagyták maguk mögött az emlékműveket. Balogunyomban, Horvátlövőn és Felsőcsatáron ezen felül ünnepi megemlékezést és rendhagyó történelemórát is tartottak.  A szállást a helyi önkormányzatok biztosították, míg az ellátást – a helyiek mellett – a Magyar Honvédség és civil szervezetek is segítették. A 14. Doni Hősök Emléktúra záró ceremóniája a szombathelyi szentmise volt, amit Veres András püspök celebrált a veszprémi Légierő Zenekar kíséretében.

Jövőre Eger térségében rendezik meg az emléktúrát – mondta Jásdi Balázs. Abban az esetben, ha a jelentkezők elérné a kétszázat, a szervezők két csoportot indítanának,  akik külön útvonalat bejárva érkeznének meg az egri célállomásra.


Fotó: Cseh Gábor