Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ukrajnai tüntetések – A NATO-főtitkár bírálta Oroszországot

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. január 30. 8:36

Bírálta Oroszországot Anders Fogh Rasmussen, a NATO főtitkára, január 29-én, szerdán, amiért Moszkva nyomás gyakorolt az ukrán vezetésre azért, hogy ne írja alá a társulási megállapodást az Európai Unióval.

„A gazdaság és a közbiztonság természetesen szoros kapcsolatban áll. Egy európai társulási megállapodás Ukrajnával óriási előnnyel járna az euroatlanti biztonság számára. Mélyen sajnálom, hogy ez nem valósult meg" – mondta az atlanti szövetség főtitkára a Le Figaro című francia napilapban megjelent interjúban. „Az ok ismert: a nyomás, amelyet Oroszország gyakorolt Kijevre" – tette hozzá.

A tüntetőkkel szembeni ukrán rendőri erőszakra utalva Rasmussen jelezte: a NATO „minden túlzott erejű fellépést elítél" és arra kérte a kijevi kormányt, hogy a párbeszédre törekedjen az ellenzékkel. Elmondta, hogy a NATO és Kijev között „kiváló az együttműködés".

„Ezért is szomorít el különösen, hogy az ország jelenleg rossz irányban halad. Meg vagyok arról győződve hogy Ukrajnának a jövőben meg kell erősítenie kapcsolatait az Európai Unióval és a NATO-val" – fűzte hozzá.

Oroszországgal kapcsolatban Rasmussen elmondta, hogy „a gyakorlati kérdéseket illetően az együttműködés erősödött". Példaként említette az Afganisztánból kivonuló NATO-felszerelések szállítási útvonalait, vagy a terrorizmus, a kalózkodás és a kábítószer-kereskedelem elleni harcot. Ugyanakkor „komoly nézeteltérések és valós vitáink is vannak … muszáj megállapítani, hogy Oroszország egyértelműen ellenséges magatartást tanúsít a szövetség keleti bővítésével szemben" – mondta a NATO-főtitkár.