Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

350 ezer német katona harcol a verduni fronton

Szöveg: honvedelem.hu |  2016. március 14. 17:39

Sorozatunkban a száz évvel ezelőtt megjelent magyar napilapokból, a Nagy Háborúval kapcsolatos írásokból szemlézünk.

A Népszava címlapján az alábbi felhívást lehet olvasni: „Munkások! Elvtársak! A pártbizalmiférfi-testület elhatározta, hogy március 12-től 19-ig nagyarányú Népszava-agitációt kell rendezni a fővárosban. Fölhívjuk a szakmai szabadszervezetek vezetőségeit, hogy a bizalmiférfiak határozata értelmében intézkedjenek minden szakmában az összejövetelek és értekezletek ügyében. Gondoskodjanak főleg arról, hogy március 19-én délelőtt márciusi ünnepélyek keretében megtörténjen az agitáció. Minden hadbavonult elvtárs helyett uj Népszava-olvasót kell keresni és szervezni. Ez a legnagyobb szolgálat, amellyel ezekben a nehéz időkben a magyarországi munkásmozgalomnak tartozunk. Elvtársak, agitáljatok!"

A lap tudósít továbbá az orosz frontról is, ahol a portyázó osztrák-magyar csapatok sikeresen harcolnak. „Karpilovkánál József Ferdinánd főherceg vezérezredes hadseregének osztagai az ellenséget egy elsáncolt állásából üzték ki és ott megvetették a lábukat. Tarnopoltól északnyugatra egy osztrák-magyar portyázó különitmény az oroszokat egy 1000 méter hosszúságu lövészárokból üzte el és betemette az orosz állást. Ugy ezen a vidéken, mint a Dnyeszter mellett és a besszarábiai határon is tegnap mindkét részről élénkebb volt a tüzérségi tevékenység" – jelenti Höfer altábornagy, a vezérkar főnökének helyettese.

1596010275

A Népszava közli, hogy a verduni fronton 350 ezer német katona harcol. „A németek, amint előrelátható volt, a verduni offenzívát kettőzött erővel folytatják. Most már három és félszázezer embert sűrítettek erre a frontra. A német nem az a nép, amely belekezd egy fontos akcióba és a nagy veszteség után hirtelen lemondana a folytatásról. Ha már nagy áldozatokat hoztak — a franciák szerint 100—150 ezer embert —, akkor a győzelemig folytatják a harcot. A verduni támadást nem azért kezdték, hogy pár kilométerrel bővítsék frontjukat, hanem komoly eredményt akarnak elérni."


A Pesti Hírlapban olvashatjuk, hogy Németország és Portugália között hadiállapot van. Lemond a kormány: „a portugál kormány a kongresszuson ki fogja fejteni Portugália helyzetét az európai háborúban, különösen a Németországhoz való viszonyok tekintetében és azután benyújtja majd az egész minisztérium lemondását."

„A japán-amerikai viszony sohasem volt jobb, mint most" – írja a Pesti Hírlap. „Egy vacsorán, amelyen az Egyesült Államok tokiói nagykövete, a japán miniszterelnök és külügyminiszter vettek részt, az utóbbi a japán-amerikai viszonyról a következőképen nyilatkozott: — Japánnak Amerikához való viszonya soha sem volt jobb, vagy oly jó, mint ma és a viszony évről-évre ideálisabbá és barátságosabbá válik."

(A sajtószemlét az Országos Széchényi Könyvtárban megtalálható korabeli napilapok átolvasásával Takács Vivien készítette.)