Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

’56 emléke tovább él…

Szöveg: Révészné dr. Markovics Zita - Tóth Andrea |  2012. október 20. 8:05

Az 1956-os forradalom és szabadságharc tiszteletére tartottak ünnepi állománygyűlést az MH 5. Bocskai István Lövészdandár debreceni és hódmezővásárhelyi helyőrségeiben.

1595943351

Debrecen

A megemlékezésen Makrai Gábor hadnagy osztotta meg gondolatait az 1956-os eseményekkel kapcsolatban a dandár állományával, kiemelve azt a 16 pontot, amelyben az egyetemisták − többek között − követelték a szovjet csapatok kivonulását, Nagy Imre kormányalakítását és a sajtószabadságot. A hadnagy fontos momentumként említette: a cívisvárosban az országban elsőként dördültek lövések, amelyek két ember halálát okozták, többen pedig megsebesültek a sortűzben. „Hőseink és mártírjaink áldozata nem volt hiábavaló: a magyar nép kivívta a világ csodálatát és megbecsülését, mert szembe mert fordulni egy világhatalommal. 56 évvel ezelőtt a magyarok ismét bebizonyították: ha kell, a bajban összefognak és bármire képesek."

A rendezvény második részében a budapesti Honvéd Együttes adott ünnepi műsort.

1595943351

Hódmezővásárhely

Az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékére rendezett állománygyűlésen elismeréseket adtak át az MH 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi helyőrségében is.

A forradalomban részt vevő és az életüket is feláldozó hősökre emlékező ünnepi beszédében Búz Csaba hadnagy a méltóságteljes megemlékezésre hívta fel a figyelmet: „1956 egyik legfontosabb üzenete a nemzeti egység, mert az elnyomók hatalma akkor még nem tudta kiirtani az évszázadok alatt kialakult értékeket és a hazaszeretetet. Az ‘56 őszén Budapest utcáira vonuló emberek rendkívüli események részesei és szemtanúi lehettek. Ez a rövid időszak a nemzeti összefogás egyik kivételes pillanata volt."

A szolgálati érdemjeleket, szolgálati jeleket és az oklevelet az MH 5. Bocskai István Lövészdandár megbízott parancsnokhelyettese, Huszár Ferenc alezredes adta át.

1595943352