Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A balkáni államok megegyeztek, semlegesek maradnak

Szöveg: honvedelem.hu |  2014. augusztus 27. 19:13

Sorozatunkban a száz évvel ezelőtt megjelent magyar napilapokból, a Nagy Háborúval kapcsolatos írásokból szemlézünk.

A Népszavában olvashatunk az orosz forradalomról is. Többi között arról, hogy Odessza lángokban áll. Továbbá megtudhatjuk, hogy francia csapatokat küldtek Montenegró segítségére.

Az újság arról is tájékoztat, hogy a balkáni államok megegyeztek. Törökország és Bulgária is semleges kíván maradni, így létrejött közöttük egy megállapodás is. „A két állam között most már ántánt jött létre és remélhető, hogy ehhez Románia is csatlakozni fog. Ez a megegyezés deffenziv természetü és semmi offenziv jellege nincsen."

„A Magyar Távirati Iroda jelenti: A Krasznik mellett lefolyt háromnapos csata tegnap a mi csapataink teljes győzelmével végződött. Az oroszokat az egész, mintegy hetven kilométer széles csatavonalon állásaikból kivertük. Az oroszok fejvesztve menekülnek Lublin felé" – számol be a Pesti Hírlap.

„Nagy plakátok a haza szineiben tudatták szerdán a főváros lakosságával az örömteljes hirnökséget: Krasznikban, mélyen bent Orosz-Lengyelország szivében, magyar katonaság vert szét négy teljes orosz hadtestet" – írja a Pesti Napló. A lap értesüléseiből kiderül, hogy a magyar huszárok háromezer orosz hadifoglyot kísértek el a csatatérről, akiket a zsákmányolt ágyúk követtek. „Az óriás birodalomra, amelyet az igaz orosz ember csak igy nevez: a mi nagy hazánk, sulyosan nehezedik a magyar katona ökle."

„A magyar katona régi hírneve orosz vérben támad fel újra" – folytatja a napilap, hozzátéve, hogy egy régi szép legenda valóságban való feltámadásakor összeomlik egy másik legenda, a kozákok legendája.

Angol-francia hajóraj az Adrián − írja az újság. A Nilo gőzös ma futott be az anconai kikötőbe. A hajó parancsnoka azt jelentette, hogy az angol−francia hajóraj – amelynek egy francia admirális a parancsnoka – elhagyta Antivárit, amely előtt napokig cirkált. „Az angolok és franciák ugyanis se vizet, se élelmiszert nem tudtak Antivári közelében kapni. Ezért a tizennégy cirkálóhajóból és tizenkét torpedónaszádból álló hajóraj dél felé hajózott és Korfutól hét tengeri mérföldnyire vizet, szenet és élelmiszert vett fel."


(A sajtószemléket az Országos Széchényi Könyvtárban megtalálható korabeli napilapok átolvasásával Takács Vivien, Snoj Péter és Kovács Dániel készítette.)

1595977578
Címkéklapszemle