Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A békés (?) sziget – a Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2015. augusztus 7. 12:17

Bár a ciprusi események nem szerepelnek túl gyakran a Magyarországon megjelenő hírekben, a két részre szakadt szigeten korántsem egyszerű az ENSZ UNFICYP-missziójának munkája. Terrorizmus, költségvetési megszorítások, görög pénzügyi válság, határsértések – mindig, mindenre figyelniük kell a kéksisakosoknak.

1595998268
Az évezredek óta folyamatosan lakott sziget, Ciprus 1878-ban került brit ellenőrzés alá, majd hivatalosan 1914-ben annektálta Nagy-Britannia. Függetlenségét 1960. augusztus 16-án nyerte vissza, de ez az állapot nem tarthatott sokáig. Már 1963 decemberétől kitört az elleségeskedés az 574 ezer fős szigetet benépesítő görög (77 százalék) és török (18 százalék) lakosok között. A sziget vezetését és adminisztrációját szigorú kvóták alapján töltötték fel görög és török származású emberekkel. A török ciprióták emellett a parlamenti képviselők 30 százalékát küldhették a törvényhozó testületbe, s állandó vétójogot is kaptak az ország ügyeit illetően. A görög ciprióták szerint ezek a „juttatások" aránytalanok voltak, így a két fél között folyamatosan nőtt a feszültség. Több jogi, politikai és véres fizikai összecsapás után 1974. július 15-én a görög katonai junta puccsot kísérelt meg a ciprusi kormány ellen, amelynek célja a sziget és Görögország egyesítése volt. Törökország válaszul két katonai inváziót is végrehajtott, a sziget területének 37 százalékát elfoglalva. A kettéosztottság pedig a mai napig fennálló helyzetté állandósult.

„Legfontosabb feladatom annak megakadályozása, hogy ismét fellángoljanak a harcok a Ciprusi Köztársaság és az északi országrész között" – jelentette ki Kristin Lund vezérőrnagy, az UNFICYP hazánkba látogató parancsnoka.

(További részletek a Magyar Honvéd magazin augusztus 14-én, pénteken megjelenő számában!)