Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A fal már előkerült, a kút még nem

Szöveg: Szűcs László |  2013. szeptember 27. 9:24

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem hallgatóiból és honvéd tisztjelöltjeiből álló csoport tagjai idén nyáron megtalálták a több éve kutatott Zrínyi-Újvár egykori falainak maradványait, a „nagy szenzáció”, a vár egykori kútja azonban még mindig nem került elő. A kutatás jövő nyáron folytatódik.

Mint az elmúlt években minden nyáron, idén is huszonöt egyetemista vett részt a Belezna és Őrtilos községek közelében található Zrínyi-Újvár feltárási munkálataiban. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem hallgatói és honvédtiszt jelöltjei ezúttal is számos érdekes leletet találtak a Mura folyó bal partján fekvő egykori vár területén.

1595960470

„Az idei kutatótábor alatt megtaláltuk a vár falának nyomait. Tudni kell, hogy Zrínyi-Újvár egy döngölt falu cölöpvár volt, ami azt jelenti, hogy két sor levert cölöp közé döngölték a földet, amit egy harmadik sor cölöppel támasztottak meg. Ezeknek a cölöpöknek a nyomait találtuk meg a helyszínen. A vár elfoglalása után ugyanis az volt a parancs, hogy a törököknek el kell pusztítaniuk mindent. Ezért felgyújtották. A talajban gyönyörűen látszódnak azok a beégett lyukak, amelyekben a cölöpök voltak" – mondta el a honvedelem.hu érdeklődésére prof. dr. Padányi József mérnök dandártábornok, a tábor vezetője.

Az egyetem stratégiai és intézményfejlesztési rektorhelyettese hozzátette: azzal, hogy „megfogták" a vár falát, lehetővé válik az, hogy „végigfejtsék" a nyomokat és körbe ki tudják jelölni, hogy merre is futott a fal, mekkora volt a vár kiterjedése. Mindez újabb több éves munkát jelenthet.

1595960470

„Az elmúlt évekhez hasonlóan, idén is sikerült rábukkanni egy fontos leletre. Eddig feltártuk az épületeket, a becsapódott ágyúgolyók leletrajzából meghatároztuk az egyik bástya helyét, most pedig megtaláltuk a falat. Sajnos azonban a nagyon keresett kút még mindig nincsen meg" – hangsúlyozta Padányi professzor, aki elárulta azt is, hogy a legenda szerint a törökök ebbe a kútba dobták bele 1664 nyarán, az ostrom után az elesett keresztények holttesteit. Nem barbárságból vagy kegyetlenségből, inkább egészségügyi okok miatt, hiszen ez a nyár nagyon meleg volt, így megakadályozták az esetleges járványok kitörését. Sőt, a leírások szerint, a kúthoz tartozott az a tetőszerkezet is, amit Zrínyi még a téli hadjárat idején hozott el Szulejmán türbéjéből.

Megtudtuk: az eddig megtalált leletek nagy része a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeumba került, egy részét viszont Beleznán, a régi iskola épületében állították ki, ahol pályázati támogatással sikerült létrehozni egy bemutatótermet. A májusban megnyitott bemutatóterem iránt már most is nagy az érdeklődés, híre az interneten is terjed. Természetesen a HM HIM mellett a Somogy és a Zala megyei múzeumokba, valamint a Nemzeti Közszolgálati Egyetemre is került néhány kisebb lelet.

1595960470

„Jövőre újabb expedíciót szervez az egyetem a területre. A jogelődök hagyománya kötelez ugyanis bennünket és nem szabad elfelejtenünk azt sem, hogy ez a vár Zrínyi Miklós egyetlen, Magyarországon található vára. Másrészt a táborok kiváló lehetőséget biztosítanak hallgatóinknak, hogy gyakorolják saját szakmájukat. Főleg a leendő műszaki tiszteknek – akik számára egyébként kötelező szakmai gyakorlatnak minősül ez a munka – hiszen ők műszerekkel mérnek, olyan fémkeresőket és talajmérő eszközöket használnak, amelyekkel a későbbiekben, felavatott műszaki tisztként is találkoznak majd" – mondta Padányi dandártábornok. Hozzátette: az elmúlt két évben a TÁMOP -4.2.2/B-10/1-2010-001 számú, „Kockázatok és válaszok a tehetséggondozásban" címet viselő pályázatból finanszírozták a feltárás költségeit, ez azonban idén befejeződik. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem vezetése azonban elkötelezett a munkálatok folytatásában, és, hogy ha szükséges, akkor anyagilag is támogatja a kutatásokat.

Fotó: Nemzeti Közszolgálati Egyetem