Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Lavrov orosz bizonyítékokat adott át Kerrynek a vegyifegyver-támadásról

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. szeptember 27. 10:29

Az orosz külügyminiszter, Szergej Lavrov átadta amerikai kollégájának, John Kerrynek a bizonyítékokat arról, hogy a szíriai ellenzék áll az augusztusi damaszkuszi vegyifegyver-támadás mögött. Szergej Lavrov a The Washington Post című napilapban szeptember 26-án, csütörtökön megjelent interjúban mondta ezt.

Az újság azt firtatta, hogy Oroszország továbbra is azon az állásponton van-e, hogy a szíriai ellenzék felelős az augusztus 21-ei támadásért.

„Igen. Úgy gondoljuk, hogy vannak nagyon jó bizonyítékok, amelyek ezt alátámasztják" – mondta Lavrov, és hozzátette, hogy az interjú előtt néhány órával New Yorkban átadta John Kerry amerikai külügyminiszternek az erről szóló bizonyítékokat.

Lavrov szerint nem valamifajta forradalmian új dolgokról van szó, hanem olyanokról, amelyek hozzáférhetőek az interneten: vannak köztük újságírók nyilatkozatai, aki jártak a támadás helyszínén, beszéltek a fegyveres ellenzékiekkel, akik elárulták, hogy valamilyen külföldi országtól kaptak furcsa rakétákat és lőszereket, és nem tudják, hogyan kell őket használni. Ott van továbbá a dokumentumok között egy közeli kolostor apácáinak a tanúvallomása is.

„Elolvashatják a vegyifegyver-szakértők jelentését is, amely szerint a (tévében) bemutatott képek a támadásról nem felelnek meg a valós helyzetnek" – mondta Lavrov, aki szerint nincs szükség oknyomozó jelentésekre a következtetések levonásához, elegendő figyelmesen elolvasni a nyilvánosan hozzáférhető anyagokat.

Az ENSZ ellenőrei helyszíni vizsgálódásaik után megerősítették, hogy szarin nevű mérges gázt vetettek be a támadás során, azt azonban nem állapították meg, hogy ezért melyik fél volt a felelős. Nyugati országok, elemzők és civil szervezetek szerint közvetett bizonyítékok alapján egyértelműen a kormányerők követték el a több száz emberéletet követelő támadást. A támadásban az amerikai kormány szerint több mint 1400 ember, köztük 400 gyermek halt meg, bár e számokat többen vitatják.