Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A fesztivál koronája: Ludovika-est

Szöveg: Choma Krisztina főhadnagy |  2014. május 21. 13:17

Az V. Ludovika Fesztivál részeként, impozáns környezetben, a Ludovika-főépület dísztermében megrendezett Ludovika-esttel koronázta meg száznapos ünnepségét az MH Ludovika Zászlóalj.

1595972409
Egy régi, szép hagyományt elevenítettek fel az MH Ludovika Zászlóaljnál

A Magyar Királyi Honvéd Ludovika Akadémián hagyománynak számított, hogy a honvéd tisztjelöltek avatásuk előtt száz nappal táncmulatsággal egybekötött ünnepséget rendeztek annak örömére, hogy hamarosan beérik többéves kitartó munkájuk gyümölcse és feltűzik gallérjukra a hőn áhított tiszti aranycsillagot.
Ezt a hagyományt hivatott továbbvinni az idén megrendezett Ludovika-est is.

Ahogy a rendezvényen prof. dr. Patyi András, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektora fogalmazott: „Most már nemcsak ludovikás múltunk, de ludovikás jelenünk és jövőnk is van".

1595972409
Patyi András szerint (képünkön jobbra), „most már nemcsak ludovikás múltunk, de ludovikás jelenünk és jövőnk is van"

Az est főszereplőit, a végzős honvéd tisztjelölteket, valamint hozzátartozóikat Molnár Zsolt ezredes, az MH Ludovika Zászlóalj parancsnoka és felesége köszöntötte a Ludovika főépületének előcsarnokában. A végzősök ezt követően az alsóbb évfolyamos honvéd tisztjelöltek díszsorfala között vonulhattak fel a díszterembe.

„Felemelő érzés azon a helyen ünnepelni, ahol azok a bajtársak tanultak és hozzánk hasonlóan ünnepeltek, akik közül néhányan az avatásuk után adták életüket a hazáért" − fogalmazott Szőllősi Tibor István negyedéves honvéd tisztjelölt, a Ludovika-emlékkard büszke tulajdonosa.

A Ludovika-est kapcsán egy szintén végzős honvéd tisztjelölt, Klárik Lejla is a tradíció őrzésének fontosságát és az ünnepélyes hangulatot emelte ki: „A fogadás és a sorfal hatalmas élmény volt! Először és éppen a múltunkat rejtő falak között éreztem úgy, hogy mi vagyunk a legnagyobbak és nemsokára tényleg tisztekké válunk" − mondta.

1595972410
Az estet a Ludovika-főépület dísztermében rendezték meg


Fotó: Szilágyi Dénes