Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A háború réme kísért

Szöveg: honvedelem.hu |  2014. július 23. 19:44

Sorozatunkban a száz évvel ezelőtt megjelent napilapokból szemlézünk. Azt a folyamatot követjük nyomon, ami a szarajevói merénylettől a háború kitöréséig tartott.

A Népszava mai kiadásában írják, hogy a békés időszaknak lassan vége, mindenkinek fegyvert kell a kezébe ragadni. „Ádáz öldöklés képe rajzolódik elénk: magyar és szerb, német és orosz, francia és román fegyveresek milliói törnek egymásra."

A Pesti Napló és a Pesti Hírlap szerint a Belgrádból érkező hírek arra utalnak, hogy a szerb fővárosban nyugalom honol. A monarchia készülő démarche-a állítólag nem okoz nagyobb nyugtalanságot, mert azt hiszik, hogy csak olyan követeléseket tartalmaz, amelyeket Szerbia készségesen teljesíteni fog. A belgrádi csöndes hangulatot annak is tulajdonítják, hogy a politikusok nagy része most vidéken van agitacionális körúton, minthogy Szerbia általános választás küszöbén áll.

(A sajtószemléket az Országos Széchényi Könyvtárban megtalálható korabeli napilapok átolvasásával Takács Vivien, Snoj Péter és Kovács Dániel készítette.)

1595976014
Címkéklapszemle