Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A hagyományok őriznek meg bennünket

Szöveg: Horváth Zoltán |  2014. július 20. 7:44

„Nem mi őrizzük a hagyományokat, hanem a hagyományok őriznek meg bennünket” – mondta Hende Csaba honvédelmi miniszter július 19-én Sárváron, ahol megnyitotta a Nádasdy Történelmi Fesztivált.

Immár hatodik alkalommal rendezte meg Sárváron a Nádasdy Történelmi Hagyományőrző Egyesület azt a fesztivált, mellyel a 16-17. századba repítik vissza a látogatókat. Ezúttal többek között szigetvári, egri, pápai, péceli, tatai, budapesti, kőszegi, körmendi és sárvári katonai hagyományőrzők tették látványossá a programsorozatot, amelynek legszórakoztatóbb része ezúttal is az ostromjáték volt.

1595975763

„Nagyon fontos, hogy tisztában legyünk saját történelmünkkel. Igazából csak az a fa hoz gyönyörű, csodás gyümölcsöt, amelynek mélyre nyúlnak a gyökerei. Úgy gondolom, a Nádasdyak életútja egyértelműen például szolgálhat valamennyiünk számára. Ha kellett, politikusként a zöld asztal mellett, ha kellett, katonaként a harcmezőn is helyt álltak" – fogalmazott megnyitó beszédében Hende Csaba.

A háromnapos ünnepséget ezúttal az Éjfél névre keresztelt ágyú dörrenése nyitotta meg. A történelmi fesztivál fő helyszíne ezúttal is a Nádasdy-vár és annak parkja volt, de rendeztek kiegészítő programot a Rába folyó partján is. A legnagyobb sikert az Ételmustra című főzőverseny aratta, amelyre szinte az egész ország területéről érkeztek versenyzők.

Fotó: Benkő Sándor