Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A haza szolgálata nem kereskedelmi ügylet

Szöveg: Kálmánfi Gábor |  2013. május 18. 10:14

A katonaság a szó legnemesebb értelmében vett hivatás, amely fegyelmet, hűséget és áldozatvállalást követel, és ezen értékek minden körülmények között követendő példát jelentenek az ifjúság nevelése során is – szögezte le Szücs József mérnök ezredes, az MH Légi Vezetési és Irányítási Központ parancsnoka május 17-én, Veszprémben.

A honvédelem napja alkalmából közös ünnepi állománygyűlést tartottak a Veszprémben települt katonai szervezetek. Az ünnepségen Körmendi István, a Táncsics Mihály Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium igazgatója beszédében elmondta: az iskolában a következő tanévtől indul a honvédelmi szakközépiskolai képzés.

„Nem véletlen, hogy a honvédség fogalmának kifejezésére használt szó nemzetté válásunk idején, a reformkorban keletkezett. A honvédség kifejezést először gróf Széchenyi István vetette papírra a Világ című munkájában. Fel kell tennünk a kérdést: eleget foglalkozik-e a honvédséggel a köznevelés?" – fogalmazott az igazgató.

1595954419

Szücs József leszögezte: a honvédelem ma is nemzeti ügy, hiszen ezen a napon a múltban és a jelenben a hazánkért szolgáló katonákat ünnepeljük.

„A hazát sokféleképpen kell szolgálni, de mindenekelőtt annak szem előtt tartásával, hogy azt nem valamiért cserébe tesszük. A haza szolgálata nem kereskedelmi ügylet, hanem hivatás. A hivatás gyakorlásához a jelképek és a közös jelmondatok fontosak, de a múltban sem voltak elegendőek önmagukban. A meggyőződés és a hit mellett tudásra, képességre és készségekre van szükség, amelyeknek igazodniuk kell a kor kihívásaihoz" – mondta a parancsnok.

1595954419

Az állománygyűlésen Vörös Zoltán okleveles mérnök alezredes, az MH 54. Veszprém Radarezred megbízott parancsnoka és Szücs József ezredes elismeréseket adott át. Érdekesség, hogy a rendezvényen részt vettek a helyi KatonaSuli-programban érdekelt diákok is.

Az állománygyűlés a helyőrségben szolgáló katonák gyermekeinek műsorával ért véget.

A szerző felvételei