Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A haza védelme mindannyiunk feladata

Szöveg: Kovács Dániel |  2014. október 7. 21:18

Az MH Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság (MH HKNYP) szervezésében, húsz különböző helyszínen, október 7-én, kedden megkezdődtek a Feltöltés 2014 elnevezésű hadkiegészítési rendszergyakorlat interaktív szakmai napjai.

1595980256

A Feltöltés 2014 célja, hogy az állomány és az együttműködő szervezetek gyakorolhassák a különleges jogrendi időszak hadkötelezettséggel kapcsolatos feladatait. A Magyar Honvédségnek ugyanis  továbbra is képesnek kell lennie a hadkötelezettség bevezetésekor a megfelelő létszámú, tizennyolcadik életévét betöltött hadköteles sorozására, a professzionális haderő hadkiegészítésére, és szükség esetén a veszteségek pótlására.

November 3-án lesz tíz éve, hogy megszűnt a békeidejű hadkötelezettség, leszerelt az utolsó sorköteles katona. Azóta hazánkban, békeidőszakban csak önkéntes jelentkezés alapján teljesítenek katonai szolgálatot az arra elhivatottságot érző nők és férfiak a Magyar Honvédségben.

1595980256

Vannak azonban olyan esetek, melyekben mégis szükség lehet sorozásra. Magyarország Alaptörvénye meghatározza, hogy minden magyar állampolgár köteles a haza védelmére. Eszerint a magyarországi lakóhellyel rendelkező, nagykorú, magyar állampolgárságú férfiak behívhatók katonai szolgálatra különleges jogrend idején.

„2008 óta minden évben megtartjuk ezt a gyakorlatot, évről évre tovább fejlesztjük, kibővítjük. Tavaly Debrecenben volt egy interaktív bemutató napunk, amikor először láthatta a közönség, mi történne sorozás esetén. A program sikere után úgy döntöttünk, hogy idén minden megyében bemutatjuk a sorozás menetét" – mondta el a honvedelem.hu kérdésére válaszolva Vanyur Tibor ezredes, az MH Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság parancsnoka a székesfehérvári interaktív szakmai napon.

1595980256

„Nagyon fontos, hogy mindenki szembesüljön vele, hogy feladata van a honvédelemben, hiszen ez nemzeti ügy. Fontos, hogy azok, akik közreműködnek ebben a feladatban, a valósághoz nagyon hasonló szituációkban gyakorolhassák, mit kell tenniük szükség esetén – tette hozzá az ezredes.

Megtudtuk azt is, hogy a fiatalok évről-évre nagyon élvezik a gyakorlatot, szeretik az interaktív honvédelmi alapismeretek órákat is. Azok, akik részt vehetnek a gyakorlat egyes elemeinek végrehajtásában büszkék arra, hogy ha „csak pár órára is", de aktív tagjai lehetnek a Magyar Honvédségnek.
A gyakorlat elemeinek nyilvánosság előtti bemutatásával a szervezők célja, hogy felkészítsék és bevonják az állampolgárokat az őket érintő feladatokba, erősítsék a honvédség társadalmi szerepvállalását, megmutassák a társadalomban elfoglalt helyét és szerepét.

1595980256

Idén helyszínenként 20-70 fő sorozását gyakorolják, a résztvevők önkéntesen jelentkeztek erre a gyakorlatra, mindannyian tizennyolcadik életévüket betöltött fiatalok, akik szerepvállalásukkal aktívan hozzájárulnak a hadkiegészítés feladatrendszerének begyakorlásához.

A Feltöltés 2014 gyakorlat lehetőséget biztosít a helyi és megyei védelmi bizottságok aktív szerepvállalására is, így a védelmi-igazgatási rendszer elemei is gyakorlatoznak. A helyi védelmi bizottságok katonai igazgatási összekötői feladatait kétszáznál is több önkéntes műveleti tartalékos látja el.

1595980256

Fotó: a szerző és MH HKNYP