Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A haza védelmének biztos pillére

Szöveg: Faragó Fanny |  2017. október 14. 14:30

Megalakulásának tizenhatodik évfordulója és a magyar tartalékosok napja alkalmából tartott ünnepi rendezvényt a Magyar Tartalékosok Szövetsége (MATASZ) október 14-én, szombaton Szentendrén, az MH Altiszti Akadémián.

1596039960

A Magyar Tartalékosok Szövetsége 2001 óta széles körű tevékenységével és kapcsolatrendszerével fogja össze azokat az önkéntes állampolgárokat, hivatásos, szerződéses és önkéntes műveleti tartalékos katonákat, akik szerepet kívánnak vállalni az ország biztonságának erősítésében, a katasztrófavédelmi feladatok ellátásában, illetve kiemelten a honvédelemhez közvetlenül kapcsolódó egyéb feladatok teljesítésében.

Magyarország honvédelmi minisztere október 4-ét a magyar tartalékosok napjává nyilvánította, Kossuth Lajos 1848. október 4-én elhangzott szegedi toborzóbeszéde emlékére.

A szentendrei ünnepség Kossuth Lajos szobránál kezdődött, ahol Széles Ernő nyugállományú dandártábornok, MATASZ-elnök, illetve Szabó János nyugállományú ezredes és Kerekes Sándor nyugállományú ezredes, a MATASZ alelnökei helyezték el koszorújukat.

1596039960

A megemlékezést követően a résztvevők átvonultak az akadémia művelődési központjába, ahol dr. Négyesi Lajos alezredes, hadtörténész köszöntötte őket: „A nép védi meg a hazát. Amikor elgondolkodunk azon, hogy mi Magyarország biztonságának a záloga, ne csak arra gondoljunk, hogy a szövetségi rendszerben elfoglalt helyünk óv meg minket. A nép lesz az, aki utoljára ott áll majd a fegyverrel, nekünk kell megvédeni saját magunkat: ezért van szükség a tartalékos katonákra" − mondta az alezredes.

A köszöntőbeszédet követően a honvédelmi miniszter levelét Széles Ernő olvasta fel. „Az a célunk, hogy a tartalékos állomány biztos pillére és valódi, jól felkészült alapja legyen a hivatásos és szerződéses állomány mellett a haza védelmének is. E cél megvalósításához kérem valamennyi tartalékos katona, a Magyar Tartalékos Szövetség tagjainak támogatását, további lelkes és áldozatkész munkáját, hiszen a Honvédelmi Minisztérium elé állított feladatokat csak Önökkel együtt tudjuk megvalósítani" − fogalmazott a magyar tartalékosok napja alkalmából írt köszöntőlevelében dr. Simicskó István.

1596039960

Az állománygyűlés végén Bozó Tibor dandártábornok, az MH Altiszti Akadémia parancsnoka honvédelmi miniszteri elismeréseket adott át, Széles Ernő pedig a legeredményesebb MATASZ-tagokat jutalmazta.

Az elismerések átadása után megtartották a szervezet küldöttgyűlését, amelyen ismertették az elmúlt négy év főbb tevékenységeit, megtárgyalták az alapszabály módosítására tett javaslatokat, majd megválasztották az elnököt, az elnökség, valamint a felügyelő bizottság tagjait. A küldöttek egyhangú igen szavazata alapján, Széles Ernőt újra megválasztották a MATASZ elnökének.

1596039960

Fotó: a szerző felvételei